András napi népszokások és egy kis derelye





Így egy nappal az Adventi időszak kezdete előtt, nem szabad megfeledkezni az András névnapról! Ez a víz választó az őszi időszak vége és a békés várakozás kezdete között. 

Számtalan népszokás keringett a népi hiedelmek között, főleg a férjre vágyó hajadonok között. Most ezekből csemegézek egy kicsit a ti örömötökre! Szinte minden vidéken hasonló volt a cél ezen a napon, vagyis megjósolni a nagy ő nevét, eljövetelének idejét...

ANDRÁS POGÁCSA: Egyik leggyakoribb párjósló finomság. A lányok három pogácsát sütöttek, melyekbe egy-egy férfi nevét rejtették egy cetlin. Majd a küszöbre rakták szép sorjában. Amelyiket először elvitte a  kutya, megadta a választ kérdésükre és kiderült a jövendőbeli neve. 

ALMAMAG SZÁMLÁLÁS:
András-nap előtt a lányok örömmel ropogtatták az ősszel eltett almát és számolták a magokat. Ha olyan almát találtak, amelyben 7 vagy 9 mag volt, akkor a magokat papírba csomagolták. András-nap estéjén a párnájuk alá tették, hogy megálmodják a férjüket.

DISZNÓSÁGOK:
Régen úgy tartották, hogy az András nap termő nap. Ekkor párosították a disznpkat, fát ültettek, kotlót raktak a fészekre. 

Eme jeles névnap előtt, alatt vagy után néhány nappal világra jött kismalacokat András-malacoknak nevezték el és  megtartották őket, mert ezekből lett a legjobb hízó. 

A disznóvágások időszaka is ekkor jött el, ezért disznóölő Andrásnak is csúfolták ezt a napot!
Andrással befejeződnek a zajos mulatozások, "András zárja a hegedűt".

ANDRÁS NAPI DERELYE: 
A lányok friss házi tésztát gyúrtak, majd töltött derelyét készítettek. 10 darab derelyébe egy-egy nevet is rejtettek a potenciális férfiak közül. Vizet forraltak és amelyik elsőként jött fel a víz tetejére felvágták és hangosan elolvasták a nevet! 

Ebből az indíttatásból úgy gondoltam megosztom Veletek a családi derelye receptünket. Nagyon egyszerű és felülmúlhatatlanul finom


 

Hozzávalók 10 db derelyéhez

20 dkg liszt
2 db tojássárgája
2 fél tojáshéj víz

Töltelék
20 dkg túró
2 ek. vaníliás cukor
1 tojás 

Víz egy csipet sóval a főzéshez
Végül pirított házi kenyérmorzsa és egy csipet cukor

Friss házi tésztát gyúrok, mindaddig, amíg el nem válik az edény falától és szép sima nem lesz. 
Én egy fél órát minimum hagyom pihenni lisztezett deszkán, egy tállal lefedve. 

Majd előveszem a tészta nyújtó gépezetemet, kicsit meglisztezem és 5-ös fokozatig nyújtom a friss, sárga tésztát.

Az így kapott csíkokat kb. 15-20 cm-es darabokra vágom. Az egyik felébe az összekevert túró tölteléket teszem, majd ráhajtom a tészta másik felét.

Egy villával a tészta három, le nem zárt oldalát lenyomkodom és a tűzre feltett kb. 4 liternyi enyhén sós, gyengéden lobogó vízbe beleteszem a derelyéket főni.

Kenyérmorzsát pirítunk (a legjobb egy kenyér belseje durvára őrölve) egy kis olajjal és a víz tetejére feljött derelyéket belehempergetem, majd megszórom egy kis cukorral.
Természetesen a hajadon lányok egy-egy nevet is belerejthetnek :-)


"András-nap éjfélkor beáll a csend ideje, eljön az advent."

Legyen szép estétek! 
 

Népszerű bejegyzések