Zsálya - Fűszeres kedd



SZÁRMAZÁSA:
Az ajakosak családjába tartozó növény Európából származik. Eredetileg a Földközi-tenger mellékéről származik. IX. század óta Közép-Európában is elterjedt. Mára egészen Kis-Ázsiáig megtalálható. 
LEÍRÁSA:
A kerti zsálya 8 cm magasra is megnövő, évelő cserje. Elfásodó hajtásain, ovális, ráncos felszínű, enyhén szőrös leveleket növeszt. Júliusban hozza világoskék vagy halványlila ajakos virágait. 
 
ÉRDEKESSÉG:
Az ókori rómaiak is nagy becsben tartották a zsálya gyógyító erejét. Nagy Károly császár idejében már termesztették a kolostorkertekben.  A XIII. századból fennmaradt egy vers, amelyben megemlítik, hogy a zsálya elűzi a halált. Sok monda kötődik ehhez a sokáig csodaszerként tisztelt növényhez, amely már a középkor óta használt konyhai fűszernövény.
AROMA: 
Fűszeresen kesernyés ízű, erős aromájú, illóolajokban és egy thujon nevű vegyületben gazdag leveleit használjuk.
 
GYÓGYÁSZAT: 
Gyulladáscsökkentő, fájdalom és izzadsággátló hatása miatt igen népszerű gyógynövény. Utóbbi miatt nyáron italokba is beleteszik. Nyugtató hatása miatt gyomoridegesség ellen is ajánlják. A szoptatós anyukáknál segíti a tejmirigyek tejelválasztásának leállítását. 


 
BESZERZÉS ÉS TÁROLÁS:
Szárítva és frissen szinte minden nagyobb üzletben beszerezhetjük. A friss zsályát nedves konyhai törlőbe csavarva vagy tasakban néhány napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben. Szárított változatban igen intenzív. Hűvös, száraz helyen kell tárolni.

KONYHAI FELHASZNÁLÁS:
Olasz konyha egyik klasszikus fűszere. Zsályás tortellini, gorgonzolás-zsályás polenta, paradicsomos ételek, hüvelyesek és burgonya tökéletes kiegészítői. Ezen túl szárnyasokat és darált húst is ízesíthetünk vele. Olajban sült ételekkel kiváló. Vigyázat! Intenzív fűszer!
 
Legyen nagyon szép napotok!

Szöveg forrása: a Kis Fűszerlexikon

Népszerű bejegyzések