Tótkomlósi malom - Liszt beszerző körút indul!


Már régóta szeretném megosztani Veletek a tótkomlósi lisztbeszerző körutunk részleteit. Anyával kettecskén ülünk autóba egy jó meleg nyári napon és kb. Földeáktól 30 perc alatt az igazi magyar Dél-Alföldön átvágva megérkeztünk a fürdőjéről, lisztjéről, kolbászáról is híres Tótkomlósra.
Limaránál találkoztam a kissé nehezen beszerezhető, de annál tökéletesebb alapanyaggal, a tótkomlósi liszttel. Szüleim gondoskodtak eddig a folyamatos utánpótlásról, de most Apát megkímélve a női szakasz kelt útra.

Miben más mint a többi liszt? Erről beszéljen egy korábbi bejegyzésem. Soha nem látott tökéletességet ölt a kenyér, a péksütemény. Hála az égnek egyre több helyen lehet rábukkanni a molnárok gyöngyszemére. Meglepődtem, de kis túlzással, majd háromszoros áron, a nívós budapesti Baldaszti's kínálatában is megtalálható! Viszont nagyon nagy öröm, hogy a közismerten minőségre adó csapat is a terjesztési kötelékébe vonta ezt a lisztet. 

A malom hivatalos weboldalát a következő linken találhatjátok: http://www.agromolnar.hu/ Egy kis történelmi betekintés következik most néhány sorban a jelen és a múlt összekapcsolásával!
2008 óta a debreceni illetőségű Agromolnár Kft. a tulajdonos, de a malom története sokkal messzebbre nyúlik vissza. Ugorjunk vissza az időben röpke 132 évet. Ekkor nyitotta meg kapuit Pipis Pál, aki 1897-ig vezette a malmot. Halála után 5 fia vitte tovább az üzemet, akik képzett molnárok és gépészek voltak. A titok egyik kulcsa ebben rejlett, így 1919-re jól működő, fejlett malmot vezethettek. De ekkor egy tűzvész vetett véget a sikertörténetnek! 
Példaértékű módon 1921-re már egy új, még modernebb malomépület nyitotta meg kapuit. Jelenlegi formáját 1958-ban érte el a tótkomlósi üzem. 

Most visszatérek a jelenbe. A könnyen megközelíthető malmot a Széchenyi u. 33. szám alatt találjuk a közel 6000 lelkes település egyik szélén. Parkolni a malom előtt lehet, be kell csengetni a kiskapunál és szépen besétálni az irodába. Éppen Anya adja le a rendelést a képen.

Itt 100 kg alatt nem lehet vásárolni, ezért érdemes összefogni a családnak, ismerősöknek és egyben megvenni amit kell. Nem egy fajta termékre értendő a 100 kg. A júniusi állapotokat tükrözik az árjegyzék. Így egy kicsit betekintés nyerhettek az árakba.



Majd amikor kifizettük a számlát, megkaptuk a papírunkat begördülhetünk a kapun a kocsival. Gyors mérlegelés következik és irány hátra a raktár. Egyáltalán nem hosszú procedúra, ne rémisszen el senkit sem. Várakozás közben készítettem egy-két képet az autókról és a pontos címről. 
Éppen rakodás közben vannak a fiúk! Még hogy a sofőrök élete könnyű. Mire megpakolják az autót "kellemesen" elfáradnak ennyi liszteszsák után! 
 
 
Végül megérkeztünk célunkhoz! A számlát átadva már kaptuk is a vásároltakat. Döbbenetes mennyiségekben, igazi liszthegyek tornyosultak a rettentő tiszta raktárban! Pékek Mekkája :-) 

Egy gyors mérlegelés és pecsételés után már indulhattunk is haza a megrakott autóval. Én nagyon szeretem látni a hátterét is egy-egy árunak. A búzaszem méltó újjászületését végig lehet kísérni! 
Egyszer azt nyilatkoztam, hogy a kedvenc alapanyagom a liszt. Miért?
Mert minden érzékre hat! Amikor a földeken sétálok a susogó, aranyló búzatáblák között, akkor a szememet gyönyörködtetik a kalászok. Aratás után a pergő búzaszemekből lisztet őrölnek, amelyből friss kenyeret gyúrhatok, melyet a kemencéből kivéve ínycsiklandozó illatok kísérnek. Végül a lágy kenyér ízét sohasem lehet elfelejteni! A liszt a múltban, jelenben és jövőben is az emberiség egyik
legkeresettebb és legnépszerűbb élelmiszere lesz! De nem mindegy, hogy milyen minőségben! 


Támogatom, hogy az összes hazai malom terméke eljusson az emberekhez. Sajnos az üzletek már hatványozott hasznot pakolnak az árura, ezért minden esetben szánjunk arra időt, hogy közvetlenül a legjobb forrástól, a malomtól szerezzük be a terméket! Sokféle liszt megfordult már a kezeim között, de én a voksomat a tótkomlósi mellett teszem le! 132 év tapasztalata, a sütőből kikerült tökéletes kenyerek és pékáruk engem teljesen meggyőztek! 

Szép hétvégét kívánok Mindenkinek! 




Népszerű bejegyzések