Kurkuma - Fűszeres kedd


Fűszeres kedd újabb felvonása következik. Szeretem a kurkumát, főleg az indiai ételekben. Most röviden és tömören megismerhetitek ezt a fűszert is!



SZÁRMAZÁSA:
A gyömbérfélék családjába tartozik. Több, mint 2000 éves kultúrnövény. Délkelet és Dél-Ázsiából származik. Ma a India adja a piac 80% - át.
Emellett Indonéziában és Dél-Amerikában is termesztik.

LEÍRÁSA:
Gyöktörzsét frissen vagy megszárítva használhatjuk. Egészben vagy porrá őrölve.
A kurkumanövény 1-2,5 m magasra nő meg. Nagyméretű, széles, lándzsa alakú leveleket növeszt. Liliomszerű virágai sárga színűek. Gyöktörzsének színe sárgásbarna, a belseje pedig narancssárga. A gyöktörzseket betakarítás után leforrázzák, majd megszárítják. Ezek után lehúzzák a külső kérget.
 
ÉRDEKESSÉG:
Indiában a kurkumát szent növényként is tisztelik. A buddhista szerzetesek ruháját még a mai napi is kurkumával festik meg!


AROMA: 
Gyömbérhez hasonló fűszeres illata van, aromája viszont sokkal intenzívebb!
 
GYÓGYÁSZAT: 

Epe, gyomor és bélbántalmakra gyógyír!
 
BESZERZÉS ÉS TÁROLÁS:
Az őrölt kurkumából mindig csak keveset vásároljunk, mert gyorsan elveszíti aromáját. Az őrölt és a szárított kurkumát sötét, légmentesen lezárva tároljuk.  


KONYHAI FELHASZNÁLÁS:
Kurkumát a méregdrága sáfrány helyettesítésére is használják. Íze viszont kevésbé domináns. A mustár is tartalmaz kurkumát általában. Az indiai konyha egyik alapfűszere! 

Még egy zseniális beszerzési helyet is megosztok Veletek: ez a www.fuszeresz.hu
 

Legyen nagyon szép napotok!

Szöveg forrása: a Kis Fűszerlexikon

Népszerű bejegyzések