Hajóval a Vásárcsarnokba





 Kicsit csalfa módon egy jó kis fogfájással körítve elmaradt néhány bejegyzés, de most ismét csemegézhettek a sok-sok finomság és egy kis gasztrobóklászás között! A piactúrákat már-már megszokottként kezelhetitek nálam. Időről, időre egy szuper kis beszámolóval leplek meg benneteket!
 
Akár északról, akár délről szeretnénk bevenni Budapest belvárosát, már hajóra szállva is megtehetjük. És miért is ne mehetnénk éppen a BKV aktuális hajójáratával piacra.
Kötelező program szombaton
Eljött a szombat  reggel, szokásos kosár és kényelmes cipő párosítással. Felszálltunk  a hajóra, majd a Szabadság híd budai hídfőjénél lehorgonyoztunk. Irány a Nagycsarnok, a turisták és a lelkes gasztronománok Mekkája. Hogy miért? Hamarosan megértitek! Budapest legnagyobb piaca (kb. 10 000 négyzetméter)  1897-ben nyitotta meg kapuit. Saját vasúti vágányai föld alatti összeköttetést nyújtottak a dunai rakparttal. Gigantikus méretei így már  érthetőek. Pecz Samu építész tervei alapján a Zsolnay mázas cserepekkel  fedett épület mára már műemlékvédelmet élvez. Emellett természetesen kiváló beszerzési hely is!

Ritka és különleges
A földszinten rögtön a turistáknak kedveskednek igazi hungarikumokkal, jellegzetes paprika- és hagymafüzérekkel. Kicsit beljebb haladva igazi gyöngyszemekre bukkanhat  a lelkes vásárló: édes gyümölcsök és a friss, harsány zöldségek, articsóka, poch choi, lila burgonya és számtalan különlegesség! Alapjában véve a legtöbb helyen adnak a minőségre és a frissességre, de két kedvencet külön kiemelnék: egyik a gombaárus, ahol szárított gombák garmadáját tehetjük a kosárba, a másik pedig a Fűszerész gigantikus és mutatós standja. A sok-sok színes és illatos fűszer mellett természetesen friss kakukkfű, babérlevél, rozmaring és társai  is megtalálhatók a kínálatban. A hátsó traktusban még mennyei szarvasgomba is kapható egy idős bácsinál! Külön piros pont a vitrinben tartott gombakiállításért is – ez azért nagyon fontos, mert akár mi magunk is leellenőrizhetjük a frissen szedett gombáinkat, de hivatásos gombaszakértő is segítségetekre lesz ebben.
Pékmustra – avagy hová menjünk pékáruért? >>
Halat, vadat, s mi jó falat
A másik nagy földszinti tábort a hentesek képviselik friss felvágottaké, kolbászoké, sertés-, szárnyas- és marhahúsé a főszerep. Közel átlagos áron juthatunk hozzá egy-egy mutatós felsálhoz, karajhoz vagy tanyasi tyúkhoz. Az alsó szinten pedig páratlan mennyiségben és minőségben lelhetünk halra, vadra, birkahúsra. Csak követni kell a jellegzetes halszagot!  Hazai és tengeri halakban, herkentyűkben hetente frissülő felhozatal van. Ízelítőként megsúgom, hogy vörös tonhalfilét, polipot, rákokat, bőséges választékban találhattok.
 
Külön kiemelném a Mészársteaket! Egy egyedülálló vállalkozás grillezhető és süthető érlelt húsokkal. Már a látvány miatt is megéri betérni, de a kisütött falatok is magukért beszélnek. A húsok mellett szebbnél szebb és természetesen ízletesebb savanyúságok is kaphatók itt. Ha a nagy cipekedés közben megéhezünk, akkor érdemes az első emeletre fellépcsőzni. Jobbára magyaros ételek garmadája várja a betérőket. Egyik gusztusosabb, mint a másik. Vasárnap kivételével szinte minden nap belevethetitek  magatokat a piacozás rejtelmeibe! Úgyhogy, kalandra fel!


Népszerű bejegyzések