Egy horgászlány élete Maconkán - Fenyőmagos pisztráng chiliszállal és fokhagymával



Kevesen tudják, de nagyon szeretek horgászni. Ez nem olyan "utánfutós szerelem". Már a férjem előtt is horgászbotot ragadtam és kicsikén nagy büszkeséggel töltött el egy horgászversenyen kifogott béka, melyért még különdíjat is kaptam :-))) Igaz roppant sok degradáló sztereotípiával kell megküzdenem, mert ha nő az ember lánya, akkor biztos nem is ért hozzá! Pedig igen kedves uraim! Nem profi szinten, de amatőr rajongóként!  A férjem nem oktat, nem kezel másként. Egyenlő partnerek vagyunk ebben a hobbiban is, szemtelenül el tudjuk lopni egymástól a horgászújság éppen aktuális számát és jól ki tudjuk vesézni ezen terület közszereplőit. Én például bojlit gyúrok és kísérletezek (a levendulás vagy kolbászos-chilis megér egy misét), de örömmel csalizok a sok-sok izgő-mozgó csontival is.  A horgászat több válfaját szeretem és egy-egy tóparton eltöltött nonstop portya igazi lelki felüdülés számomra.  A fotók megértetik veletek ezt! Egy hajnali és egy alkonyati pillanatkép az egyiken az én sziluettemmel!



A másik ok, amiért felfedésre került ez a kedvtelésem az a főzésből ered. Annyi finomság és különlegesség rejlik a hazai vizekben, hogy kár megfeledkezni róluk! Időről időre egy-egy halas recept kerül terítékre ezután! Most hozott alapanyagból dolgoztam, mivel a bojlizásnak hódoltunk legutóbbi 4 napos túránkon Maconkán! Itt a catch and release elv működik vagyis amit kifogsz, szépen vissza is engeded! De most lássunk neki a mai menünek!

SZIVÁRVÁNYOS PISZTRÁNG: 
Teste hosszú, megnyúlt, oldalt kissé lapított, magas faroknyéllel. A hát- és a farokúszó között zsírúszója van. A kisméretű pikkelyekből az oldalvonal mentén 135-150, a zsírúszó és az oldalvonalak között (az oldalvonalak pikkelyeit is beleértve) 14-19 (de legtöbbször 16) található. Az ekecsont fogazottsága: a lemez hátulsó peremén többnyire 4 fogvan; a nyél erősen hajlott, egy vagy két sorban fogazott. A szivárványos pisztráng feje kisebb és tompább, mint a sebes pisztrángé, és felső állkapcsa kissé rövidebb, de azért szájnyílása széles.
Színezete': Fejét, testét, hát-, zsír-, és farokúszóját számos fekete petty és pont tarkítja. Oldalvonala mentén széles, vöröses hosszsáv húzódik, mely a szivárvány színeiben ragyog, és a hímen pompás látványt nyújt. Sötét vizekben, amelyekben a pisztrángot nem lehet könnyen felismerni, vöröses csíkja erősen kiviláglik. Tiszta vízben a teste szinte láthatatlan.
Mérete: Az állat testhossza 25-50 centiméter, maximumm 70 centiméter és testtömege elérheti a 7-10 kilogrammot.
Bővebben: http://hu.wikipedia.org/wiki/Sziv%C3%A1rv%C3%A1nyos_pisztr%C3%A1ng
Forrás: Wikipédia
Általában 1300 Ft-1700 Ft között mozog kilógramja. 4db 25 dkg-os pisztáng már jó kis lakomának ígérkezik!


Mielőtt azt mondaná valaki, hogy vége a grillszezonnak ezt megcáfolnám! A hétvégén még tökéletes idő lesz erre! Először a zöldségeket készítem el a grillezéshez.






Íme a recept 4 db 30 cm-es nyárshoz:
4 db közepes paradicsom
1 db kb. 40 dkg-os cukkini
1 nagy fej fehér hagyma
olíva olaj







Közel egyforma darabokat vágok a megmosott, megtisztított zöldségekből.

Nyársra húzom felváltva az alapanyagokat nagyon enyhén megsózom azokat, és végeül egy pici olívaolajjal meglocsolom az egészet!

Már mehet is a grillre! Kb. 20-25 perc alatt minden oldalát megsütve készül el az egyszerű köret!


És így készül a hal 2 személyre:
2 db 25-30 dkg-os pisztráng
2 tk oregánó
2 kk. só
2 csipet chiliszál
2 tk fenyőmag
4 gerezd fokhagyma
4 ek olívaolaj









Nagyon szeretem a pisztrángot, főleg azért mert akár grillen, akár serpenyőben kb. 15 perc alatt megsül. A húsa ízletes és könnyű.

A halat kívül-belül bedörzsölöm sóval és oregánóval.

A hal pocakjába 1 nagy csipet chiliszálat, 1 tk. fenyőmagot, 2 gerezd pelszeletelt fokhagyműt teszek.

Végül 2-2 evőkanál olívaolajjal meglocsolom a halakat és irány a grill.

5 percig egyáltalán nem bántom a hhúsokat. Ekkorra szépen kérgesedni kezd és utána már könnyeben megy a forgatás. Ha letelik az idő, akkor a következő oldal  kerül a sercegő grillre.
Én most vaslapos megoldáson sütöttem, ezért nincs rajta az a bizonyos rács nyom :-)))

A végeredményt már egy filagórából, fűzfák árnyékából élvezhettük mesés kilátással a tóra! Nem mondhatnám nyugalmas romantikázós étkezésnek a kész menü elfogyasztását, mert közben 2 kapás is érkezett a horgunkra, de egyáltalán nem bántuk!


Néhány gyors információ a Maconkai-víztározóról, ha horgászni szerető oldalbordátokat betuszkolnátok az autóba és elvinnétek Magyarország egyik legkedveltebb tavára horgászni.

  • Megközelítés:
Autópályán Budapestről kocsival kb. 1 óra.  Az M3-as út felől Hatvan - 21-es főút - Mátraverebély, négysávos szakasz végén leágazás Bátonyterenye-Nagybátony irányába - majd a településen keresztül haladva (a vasúti átjáró után a Gazdaboltnál balra, majd Penny Market-nél jobbra) érjük el a tározót.

  • Felszereltség:
Gyönyörűen kiépített horgászkomplexum. Mi az I. sziget vendégszeretetét élveztük. Büfé és horgászathoz szükséges hal és emberi elemózsiák egyaránt kaphatóak a halőrháznál. De én Bátonyterenyére ugrottam be egy-egy bevásárlást elintézni (kb. 5 percnyi út kocsival).  
Zuhanyzó és kiépített WC található a területen örzött parkolóval (sorompós be és kiléptetési rendszer).
Közvilágítás kiépítve, jó minőségű utak. 
Áramfelvételre van lehetőség külön minimális díj fejében. Lehet nevetni én laptoppal az ölemben  küldtem az éppen aktuális Russel Hobbs postot két kapás között!
Bográcsozási, sütögetési lehetőség van a kiépített sütögető helyeken.

Kiépített, minőségi filagóriák szolgálják a horgászok kényelmét!

  • Jegyár: Felnőtt napi jegy 2900 Ft

  • Pozitívum: Több, mint tökéletes ár-érték arány. Jól felszerelt, bizonságos tópart és környezet. Könnyen meghorgászható helyek, kagylópadok. Sok-sok kedves ember az ország, sőt Európa különböző pontjáról. A fentiekben leírt összes felszereltségért nagy piros pont, mivel a legtöbb tó ennek hiányát szenvedi.Emellett nem elhanyagolandó a temérdek kapás sem. Pontyok és balinok szép számmal akadtak a horgunkra. Természetesen ők nem kerültek terítékre, hanem mindegyik szépen visszakerült a vízbe! Hátha jövőre is összefutunk velük egy kicsit nagyobb kiadásban :-)

  • Negatívum: A nyugalom megzavarása érdekében nyári estéken néhány fiatal azt hiszi övé a part, ezt még kicsit ki kell szűrni, de ha sarkára áll az ember, könnyen elcsitíthatóak:)Mosdó és fürdő karbantartása. Egy nő más szemmel látja, pasiknak és nőknek is egyaránt tökéletes, de egy picit nagyobb figyelmet igényel még ez a rész.  

  • Fogható halak: 49 halfaj él a tórendszerben, de a számomra kedves rekordtó gyönyörűséges óriáspontyokat rejt! Mi a non-stop 4 napos túra során pontyokat és balinokat fogtunk, megjegyzem rekkenő melegben.

Bővebb információ: http://www.haldorado.hu/xwater.php?xwaterid=1





Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések