Zsíros kifli egyszerűen


Nagyon, de nagyon szeretem a puha zsíros kiflit. Fecóm és én is örömmel látom a reggeliző asztalon ezt az aránylag gyorsan elkészíthető, egyszerű péksüteményt. Először a neten találtam egy változatot, majd könyvben olvastam egy receptet és a kettő összegyúrásából született meg ez a kifli. Engem rettenetesen zavar a boltok kínálatában található silány minőségű és fél fogra sem elegendő kiflik mennyisége. Így áttértem erre a változatra. 

Hozzávalók 8 db-hoz:
25 dkg liszt + liszt a nyújtáshoz
1. kk. só
0,5 dl tej
1 db nagy burgonya
2 dkg élesztő
1 db tojás
5 dkg zsír
csipet cukor

1. Az élesztőt langyos tejben felfuttatom. 1 db burgonyát a héjában megfőzök. 

2. Én a kenyérsütő gépben dagasztom ki a következők szerint a tésztát: A megpucolt, megfőtt krumplit összetöröm krumplinyomóval és az üstbe teszem. Majd ehhez hozzáadom a lisztet, sót, tojást, zsírt, felfuttatott élesztőt. 

3.Szép simára kidagasztom kb. 10 perc alatt a kenyérsütő üstjében a tésztát.

4. Lisztezett deszkán egy szép kört nyújtunk ki a tésztából. Nincs semmi baj, ha nem tökéletes kör. Akkor is kifli lesz belőle:-) Majd nyolc háromszögre vágom a képhez hasonlóan. 

 5. Begyújtom a sütőt és közepes lángon előmelegítem. A lenti képen azt láthatjátok, hogy egy-egy háromszöget hogyan tekerjetek össze. A szélesebb felét kezdem feltekerni a vékonyabb, hegyes rész felé. Előkészítek egy tiszta tepsit rápakolom az elkészült kifliket. 

 6. 30 perc kelesztés következik a konyhában vagy éppen a napon.  Van olyan opció is, hogy sütőbe helyezés előtt olvasztott zsírral meg lehet kenni a kifliket, de én ezt nem teszem. Így is mennyei. Viszont ti tegyetek saját belátásotok szerint! Minél szélesebb a felső oldal, annál nagyobb kiflit kapunk.

TIPP: Óriás kiflit is előszeretettel készítek. Az én Fecómnak a hazai, kengyeli pékséget idézem egy kicsit fel ezzel a brutális méretű, tepsi szélességű szörnyekkel. Ebben az esetben csak negyedelem a kört és a egyedeket tekerem föl. 

TIPP2: Ha túl keménynek, tömörnek találnátok a tésztát, akkor egy-két evőkanál tejföl segít a problémán, de én ritkán alkalmazom így a receptet. 

7. Végül 20 perc alatt közepes lángon szép aranybarnára sütöm a kifliket. Mennyei illat, foszlós állag jellemzi ezeket! 

Bátran lássatok neki a gyúrásnak! 

Legyen szép napotok! 

További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következő oldalakon:
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/





Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések