Újpest legjobb fagyija 2012

Tegnap még azon gondolkoztam, hogy milyen frappáns bejegyzés lesz itt ma. De este valami őrült szirénázás törte meg Újpest csendjét. Felelőtlenül eldobott csikk okozott majdnem tragédiát a patak túlsó oldalán, Káposztásmegyeren. Hála a tűzoltóknak, mindenki élve kijutott. De a romeltakarítás még hátravan!
Ha tudtok, segítsetek! Az Önkormányzat várja azok adományait, akik segíteni szeretnének a bajba jutottakon. Elsősorban tisztítószereket várnak. Az adományokat hétfőn és kedden lehet leadni az Ady Művelődési Központban (IV. kerület, Újpest, Tavasz u. 4.). A tisztítószereket folyamatosan szállítják a helyszínre. 
 Most viszont lehűtöm a kedélyeket! Mesélek Nektek egy kicsit Újpest 2012-es fagyi versenyéről. Fagyizni szinte kivétel nélkül mindenki szeret. Kicsit Gombóc Artúr szindrómában szenvedek a fagylaltok terén is. Igaz én mindig a különlegességek híve vagyok, szeretek kísérletezni. Persze néha rá is faragok. Ilyen meghatározóan rossz élményem például whisky és rózsa fagyival esett meg. Ezek nálam fekete listára kerültek. 
Az Andretti sokrétű komplexuma (http://www.andretti.hu/)adott helyet a rendezvénynek. A Duna mellett található fagyizóban mennyei és számtalan fajta hűsítő finomság várja a betérőket. Megéri ellátogatni! Újpest 7 cukrászdája nevezett be a versenyre. Két kötelező fagyit kellett készíteni mindenkinek, amely a citrom és csoki volt. Emellett még egy harmadik, nem kötelező kategóriában is nevezhettek a cukrászdák. Ez a Ház fagyija címet viselte. Igazi különlegességeket kóstolhattunk.
Négy óra előtt szépen, lassan óriási hűtődobozokkal jelent meg egy-egy lelkes versenyző. Nagyon kényelmes volt, hogy egy helyen kóstolhattunk meg minden hűsítő desszertet.
A zsűri egy része szerencse alapján ülhetett asztalhoz, a másik része pedig meghívottként tette le voksát az édességekre. Teljesen ismeretlen asztaltársasághoz csatlakoztam. Nem is mertem remélni, hogy ilyen jól telik majd a délután. Rengeteget nevettem. Karakán lányok és egy szem férfiú körében hoztuk meg a nap döntését. Örülök, hogy megismerhettem ezt a kis társaságot!
 Mint minden rendes helyen, itt is rövid megnyitóval indult a rendezvény. A főszervező,  Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere és Vojtek Éva, a Cukrászmester szakmai magazin főszerkesztője vezette fel a megmérettetést. Vojtek Éva, mint szakértő bevezetett bennünket egy kicsit a fagylalt történetébe és elmondta, hogy mennyire örül Újpest második ízben megrendezett kezdeményezésének. Franciaországból származik a tradíció, miszerint az utca emberét kérik fel zsűrizésre, teljesen objektív látásmódjával egy-egy jeges desszert értékelésére. 
 
Végre eljött a pillanat! Beleshettünk a hűtőpult mögé. Mindenki nekikezdett a kóstolásnak ki-ki a maga tematikája szerint. 21 fagyi várt ránk. Nehogy azt gondoljátok, hogy 21 gombóc hideg nyalánkság landolt a hasunkban! Senki sem volt ennyire kapacitálva:-) Egy-egy kanálka jutott mindegyikből. Én ötös csoportokban értékeltem az édességeket. 1 és 5 között lehetett kiosztani a pontokat minden kategóriában. Íz, állag, illat, szín, dekoráció kritériumokat kellett figyelembe venni.


Most már elmondhatom, hogy nekem melyik volt a nagy favoritom, amiért a fél karomat is odaadnám (pici túlzásba estem a személtetés miatt, de magával ragadott)! Ez a banános-diós fagylalt volt. Csodálatosan összetett ízek egy teljesen kerek egészet adtak ki a végén! Bevallom sajnos nem ez a fagylalt vitte el a pálmát, de a verseny végére ebből fogyott el a legtöbb.
A csoki közül pedig az Andretti fagyija vitte a pálmát. Fekete, sűrű, főzött massza volt a másik befutó nálam. És természetesen a csokirajongó Férjemnél is, aki türelmesen megvárt engem egy csendes sarokban fagyizgatva. Mindenki lefutotta a maga köreit, megkóstolta az édességeket és lassan elérkezett az értékelés pillanata. A versenyzők már tűkön ülve várták a végszót. 
 
 
 
 
Íme a végeredmény 2012-ben: 
LEGJOBB CSOKOLÁDÉ FAGYLALT: Horváth Cukrászda 
Weboldal: http://www.horvathcukraszda.hu/index2.php
Cím: IV. kerület Budapest,  Petőfi utca 35
LEGJOBB CITROM FAGYLALT: Édes Gyömbér Cukrászda
Weboldal: http://www.edesgyomber.hu/
Cím: Budapest, VI. kerület Galopp u. 2.

LEGJOBB HÁZ FAGYLALTJA: Andretti fagyizó a somlói galuskás kreációval.
Weboldal:(http://www.andretti.hu/)
Cím: IV. kerület Budapest, Váci út 13.
 
Érdemes ellátogatni mindegyik helyszínre. A mi kedvenc cukrászdánk, a közelünkben lévő Vadgesztenye cukrászda (http://www.vadgesztenyecuki.hu/). Sajnos most nem került a díjazottak közé, de bennünket nem tántorít el ez a tény. Hagyományos cukrászda, igazi otthoni ízekkel. Hozzájuk kötődik az újratöltött Újpest szelet is! Hétvégente teszünk mindig egy túrát a Nagymamihoz :-) Mi már csak így nevezzük! Engem vagy óriási habos sütivel, vagy hatlapossal lehet levenni a lábamról és itt igazi házi jellegűt lehet kapni. Volt olyan alkalom, hogy egyik héten nem volt belőle, amikor érdeklődtem és Zsuzsika néni a lelkemre kötötte, hogy nézzek be jövő héten, mert süt! Ez az igazi figyelmesség és kiszolgálás!
 A verseny végén  a torkoskodni vágyók még annyi fagyit ehettek, amennyi beléjük fért. Igaz ennyi kóstolgatás után már nem nagyon volt kedve az embernek repetázni. Így végül néhány képet csatolok Nektek a rendezvényről egy kis betekintésként! 
Egyben megegyezhetünk: ha itt a nyár, szinte mindenkinek jól esik egy  finom gombóc fagyi legyen az hagyományos csokoládé, vagy éppen egy banános-diós varázslat. 
Szép hétvégét kívánok Nektek! 
 




 
 

Népszerű bejegyzések