Körözött házi túróból, ahogyan mi szeretjük



Tudom, hogy a körözött nem egy "csilli-villi" kence, de nem is azért fogyasztjuk. Hanem azért mert finom, krémes és ősidők óta ott rejtőzik a receptek között. A tegnapi kiflihez tökéletesen passzol a körözött, továbbá egy kis friss uborka, retek vagy paradicsom sem árt. Nem is olyan régen bevetettem a kertünket otthon és most csodásan óriási retkek örvendeztetik meg a családot. Tegnap kaptam a távinformációt a kertünk állapotáról :-)) Hamarosan itt lesz a friss cukkini és tök is, továbbá a borsónk is jól áll már. Fecóm tegnap azon poénkodott, hogy a gigászi méretű zöldségek nem  a véletlen művei. Hanem a jó kis urán tabletta megtette a hatását:-) Azért érdekes dolgokkal szembesül az ember, ha a párja vegyi területen otthon van és ez a szakmája: pl. a tea kioldódásának folyamata forró vízben extrahálás; különféle exoterm és endoterm folyamatok zajlanak le a konyhában,  és a szódavíz összetétele képletekben levezetve sem semmi:-) El tudjátok képzelni, hogy milyen jókat vigyorgok egy-egy ilyen szösszeneten:-) De most térjünk vissza körözötthöz. Már nagyon-nagyon elkalandoztam!

Hozzávalók: 
25 dkg házi túró
1 dl főzőtejszín (20%-os)
0,5 dl víz
4 tk. őrölt pirospaprika 
1 tk. só
2 ek. tejföl
1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva/ lilahagyma/ zsenge újhagyma

1. Én házi túrót használok ehhez a krémhez, mert sokkal lágyabb és nem morzsalékos. Tudom nem mindenki tud házi termékhez jutni, de egy kicsit több tejföl és tejszín valamelyest javít a bolti túró helyzetén. Egy edénybe teszem a túrót és összetöröm villával. 

2. Ezután roppant egyszerűen hozzáöntöm a tejszínt, vizet, tejfölt, pirospaprikát, sót és egy botmixerrel nagyon krémes állagúra keverem.

3. Végül egy nagy fej vöröshagymát megpucolok és felaprítok. Belekeverem a fenti keverékbe és máris fogyaszthatjuk. 

TIPP:
Partifalatokat könnyen készíthetünk körözött és egy szelet kenyér segítségével. Bármilyen alakú sütikiszúróval feldobhatunk egy szimpla kenyeret. Máris gusztusos falatkák születnek belőle. 

TIPP2: Tetszetős hidegtál kiegészítés lehet, ha egy szelet sonkát megkenünk körözöttel, feltekerjük azokat , majd vastagabb szeleteket/csigákat vágunk belőle. 

Ez volt a mai villám tipp! 

Legyen szép hétvégétek! 


Népszerű bejegyzések