Kávés pillecukor liofilizált ribizlivel (sós karamellával)



A bűnözés netovábbja ez a recept! Bocsánat, de magam is kísértésbe estem. Egy kis különlegesség akár kávé mellé, akár kávéba. Emlékszem a belvárosi, ebédszüneti partizánkodásokra. A forró csokiba vagy éppen a kávéba mindig kérhettünk egy kis csoki rudacskát vagy éppen pillecukrot. Egy kis nosztalgia alapján született ez a recept! 

Amikor pillecukorhoz szeretnék látni vagy méz nincs itthon vagy kukorica szirup. Erre találtam ki egy ötletes kis megoldást. Ez az édesség három könnyű részből tevődik össze és nincs nagy különbség a mézes változat között. Dolce Vita Naora játékra álmodtam meg ezt a bűnös finomságot.

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 30 perc  + 1 óra pihentetés

ELŐKÉSZÜLETEK: 
  • étolaj (napraforgó)
  • műanyag doboz
  • sütőpapír
Egy 15*20 cm-es műanyag dobozt kibéleltem sütőpapírral és beolajoztam vékonyan a papír felületét. Mindezt azért tettem, hogy minél könnyebben kiszedhessem az edényből a megszilárdult masszát! Kb. 1,5 - 2 cm vastag pillecukrokat kapunk.

1. SZIRUP

  • 5 dkg cukor
  • 0,5 dl víz
  • 1/4 tk. citromsav
  • 1/4 tk. szódabikarbóna

A cukrot és a vizet összeöntöm. Alacsony lángon a tűzre teszem. Átlátszó tiszta sziruppá olvasztom. Ekkor hozzákeverem először a citromsavat, majd a vizet. Egy kicsit hevesebb reakcióra, bugyogásra számítsatok. Összekeverve lehúzom a tűzről. Egy sűrű, ragacsos, szirupos masszát kapok. 

2. ZSELATIN

  • 1,5 ek. zselatin
  • 0,5 dl víz
  • 1,5 ek. Nescafé instant kávépor (3 az 1-ben :-))

A zselatint simára keverem hideg vízzel és az instant kávéporral.  Hagyom, hogy megduzzadjon a zselatin.



3. OLVASZTOTT CUKOR
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl víz 
  • egy csipet só 

Végső lépésként a cukrot összeolvasztom a vízzel és egy csipet sóval. Átlátszó, folyékony keveréket kapunk. Ekkor beüzemelem a kézi mixert/ multi gépet szóval bármilyen keverő eszközt. Összeöntöm a szirupot, a zselatinos keveréket és az olvasztott cukrot. Rögtön keverni kezdtem. Kb. 8-10 perc keverés után sűrűbb masszát kapok (kb. 4 dl), melyet az előkészített, kiolajozott, papírozott dobozba öntök.

Amikor a dobozkában van a keverék megszórom 2 evőkanál liofilizált ribizlivel. A hűtőbe teszem a pillecukrot kb. 1 órára.
  • 2 ek. vaníliás porcukor
A legutolsó lépés, amikor kivesszük a dobozból az elkészült remekművet, lefejtjük a papírt. Én rögtön megforgatom vaníliás porcukorban az egész pillecukrot, hogy ne ragadjon. Majd fogok egy ollót és felszabdalom tetszőleges méretre.  Még egy kicsit meghempergetem a porcukorban a darabkákat és máris kínálhatom a kávé mellé.  TIPP: bármilyen sütikiszúrót használhatunk  a formára vágáshoz!






Opcionális: SÓS KARAMELLA
  • 5 ek. cukor
  • 0,5 dl víz
  • 2 ek. 20%-os tejszín
  • 1/2 kk. só
Ez a rész egy igazán merész megfontolásból született. A cukrot a vízzel összemelegítem, majd addig főzöm, amíg sötétedni nem kezd a keverék. Óvatosan hozzáadom a tejszínt (ilyenkor fröcsköl egy kicsit, így érdemes magasabb falú edényben végezni a műveletet). Végül a sót is hozzákeverem és máris tálalhatom ehhez a mennyiségű pillecukorhoz. FIGYELEM! A meleg karamellába mártva olvadni fog egy kicsit a puha édesség! Viszont isteni!

Aki szeretne ilyen tömény bűnözést véghezvinni egy finom csésze kávé mellé, akkor ragadjon fakanalat és készítse el! Megéri! 

Legyen szép napotok!



Népszerű bejegyzések