JULIA CHILD HETE: 10. és 11. recept Omelettes Gratinées á la Tomate- Pradicsomos töltött omlett krémes tejföllel és sajttal és COLUIS DE TOMATES Á LA PROVENCALE - Friss paradicsom püré fokhagymával és fűszerekkel


Így estére fut be ma a recept. Éljen május elseje :-)) Gondolom ti is jól bóklásztatok, sütögettetek vagy éppen fürödtetek ma. A reggeli recepteket ma le is zárom ezzel a bejegyzéssel. Holnap már más típusú étel jön. Igaz van még ebben a témában a Jolly Joker, de azt későbbre tartogatom.

Ahogyan egyre több Julia Child videót nézek meg és időről időre több receptet készítek el, úgy észrevettem, hogy nem ragaszkodik olyan mereven a receptben leírtakhoz. Az omlett készítés sem teljesen úgy van a filmen, mint a könyvben, de szerintem ez nem is baj. Aki elolvassa a receptet és megnézi a filmet, a két praktikából szuper elkészítést tud kovácsolni. 
Most nézzük a mai különlegesség elkészítését. Ez az ízletes vacsora vagy ebéd akár előre elkészíthető és a végén elegendő a krémes tejföllel és sajttal tálalni. 

Hozzávalók 4-6 személyre:

4 db 2 tojásos omlett vagy 2 db 3 tojásos omlett
kivajazott tányér
1 csésze kb. 2,5 dl friss paradicsom püré (elkészítését lásd lent)
tűálló tányér
1/2 csészétől 2/3 csészéig créme fraiche (vagy hazai jó minőségű krémes tejföl)
kb. 7,5 dkg reszelt svájci sajt
1/2 ek. olvasztott vaj

Az előzőek alapján készítsetek omlettet, de most hagyjátok kissé nyersen a tetejét. Most ne tekerjétek össze. Tegyétek kivajazott tányérra mindegyiket.

Középen vágjátok ketté az omlettet, de úgy, hogy 1,5 cm maradjon egyben a két végén. Töltsétek be a két oldalt és hajtsátok be. 

Ha nem szeretnénk rögtön tálalni, akkor vajazott tányérra tegyük és fedjük le.

Melegítsük elő a sütőt nagyon forróra. 

Tálalás előtt kenjük meg az omlett tetejét és szórjuk meg sajttal és egy kis olvasztott vajjal. Tegyük be a sütőbe, hogy rámelegítsük a fentieket. Ízlés szerint, de leginkább világos barnára ajánlott sütni. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük az omlettet. Azonnal tálaljuk. 

COLUIS DE TOMATES Á LA PROVENCALE - Friss paradicsom püré fokhagymával és fűszerekkel

Most megosztom Veletek ennek a finomságnak a receptjét is. Ajánlott sült csirkéhez, marhához, húspástétomokhoz, tojáshoz, tésztához, pizzához...

Ez egy sűrű, ízletes paradicsomszósz igazi mediterrán fűszerezéssel. 

3 literes, zománcozott lábas
7,5 dkg finomra aprított vöröshagyma
2 ek. olívaolaj
2 tk. liszt
10 dkg hámozott, aprított paradicsom
1/8 tk. cukor
2 gerezd zúzott fokhagyma
Közepes fűszer csokor: 4 szál zöldségzöld, 1/2 babérlevél, 1/4 tk. kakukkfű egy kicsi textilbe rakva
1/8 tk. édeskömény 
1/8 tk. bazsalikom
egy pici csipet sáfrány
egy pici csipet koriander
1/4 tk. szárított narancshéj
1/2 tk. só
1 vagy 2 ek. paradicsom paszta, a színe miatt, ha szükséges
só és bors
 
Saját véleményem: Ízletes, igaz én nem sütöttem a tetejére a tejfölös keveréket és a tejfölbe kevertem a sajtot a créme frauche hiányában. Különleges, mivel a beletöltött püré nem egy egyszerű ledarált paradicsom, hanem ízletes szósz. Meg kell jegyeznem, hogy Jamie Oliver ketchup receptjére emlékeztet a szósz hozzávalóiban és ízében is. 

Kép forrása: www.pinterest.com

Végül egy képet osztok meg Veletek! Julia Child 23 évesen látható rajta. Californiában készült a fotó. 

 Bon Appétít :-)


Népszerű bejegyzések