Fűszeres kedd: Fokhagyma



Ismét visszaáll a régi rend! Jönnek keddenként a fűszerek. Megéri olvasgatni egy kicsit! Ma a fokhagyma, mint fűszer/ ételízesítő kerül terítékre! 


SZÁRMAZÁSA:
Úgy tartják, hogy Nyugat-Ázsia az őshazája ennek a hagymafélék családjába tartozó növénynek. Manapság már az összes földrészen termesztik legyen szó mérsékelt vagy szubtrópusi égövről. 

LEÍRÁSA:
A fokhagyma 60-70 cm magasra nő meg. Hagymája egy tojásdad alakú főhagymából és mintegy 12 fiókhagymából áll, amelyeket pergamenszerű buroklevelek borítanak. A köznyelvben ezeket nevezzük gerezdeknek. A főhagymából nő ki a növény cső alakú, üreges szára, melyen vékony, hosszú leveleket fejleszt! Július-augusztusban nyílnak virágai. A fokhagyma jellegzetes aromáját egy nitrogéntartalmú anyag, az allicin (diallil-szulfid) adja, mely a gerezdek összeaprítása során allinné alakul át.
 
ÉRDEKESSÉG:
A fokhagymát emberemlékezet óta termesztik. A rómaiaknál afrodiziákumnak tartották és a férfiaknak a szerelmi vágy felkorbácsolására ajánlották. A Balkánon úgy tartották, hogy megvéd a vámpírok ellen a fokhagyma.

AROMA:
A fokhagyma enyhén égető, kissé édeskés, csípős ízű. Illata jellegzetesen átható, kénes.  
 
GYÓGYÁSZAT:
Már Kr.e. 1500 körül említik a fokhagymát különféle gyógyreceptekben. A középkori orvosok csonttörések esetén és szeplők ellen használták a növényt. Manapság fertőtlenítő, nyákoldó hatásáért alkalmazzuk. Továbbá a szív és érrendszer karbantartására is. Ugyanis kén tartalmú hatóanyagai rendszeres fogyasztás esetén jó hatással vannak a szívre. 
 
BESZERZÉS ÉS TÁROLÁS:
Egész évben beszerezhetjük. Tavasszal a friss növény leveleit/szárt is felhasználhatjuk. Ha a fokhagymát sötét, hűvös helyen tároljuk, akkor több hónapig friss marad.

KONYHAI FELHASZNÁLÁS:
Általános fűszerként használjuk a konyhában. Mediterrán és ázsiai ételek alapja. Húsokhoz, halételekhez tökéletesen passzol , de számtalan formában fogyasztjuk. Pestok és ázsiai curry krémek kimaradhatatlan alapanyaga. Ha főzzük, dinszteljük elveszti élénk intenzitását. Vásárolhatunk fokhagymaport, fokhagyma krémet is!

Legyen nagyon szép napotok!

Szöveg forrása: a Kis Fűszerlexikon

 

Népszerű bejegyzések