Food Revolution Day - SZAVAZZ AZ IGAZIRA! - 2012. MÁJUS 19.


FIGYELEM! A VILÁGON, így Magyarországon is először GASZTRONÓMIAI FORRADALOM NAP 2012. május 19-én! Lehet, hogy sokan eddig még nem hallottatok erről a kezdeményezésről, de az a célom, hogy minél többen, minél többet tudjatok meg róla!
Nem olyan régen értesültem az interneten keresztül Povodör Judit hazai kezdeményezéséről. Fantasztikus energiabomba a hölgy, aki önkéntes szervezőmunkájával elérte azt, hogy itthon is életre keljen ez a mozgalom! Örömmel jelentkezett a hivatalos amerikai oldalon egy motivációs levél kíséretében, hogy szívesen lenne a budapesti Food Revolution Ambassador. És tessék már pezseg is az élet:-) Először Juditnak kell köszönetet mondanom sokunk nevében!
Csatlakozz az általa életre keltett magyar nyelvű Facebook oldalhoz és értesülj a legfrissebb hírekről: https://www.facebook.com/pages/Food-Revolution-Hungary/233132023461306

Az előtörténetét is megosztom Jamie Oliver nagyszerű kezdeményezésének.  Számomra nem volt kérdés, hogy csatlakozzak-e. Szeretem Jamie Oliver nézeteit és az ételhez kapcsolódó bensőséges viszonyát! 

A Food Revolution Day mozgalmat a Jamie Oliver Foundation hozta létre azzal a céllal, hogy felhívja az emberek és iskolák figyelmét arra, hogy a feldolgozott, cukros ételek mennyire károsak (elhízást, cukorbetegséget, depressziót okoznak s ez mekkora problémát jelent ma a társadalmakban). Arra szeretnének biztatni mindenkit, hogy mesterséges gyorskaják és finomított élelmiszerek helyett válasszák inkább a sokkal egészségesebb és finomabb, lehetőleg helyi alapanyagokból készített ételeket, élelmiszereket.
Ezzel kapcsolatosan egy petíciót indítottak útnak, amit jelenleg közel 800.000 ember írt alá a világ minden tájáról! Csatlakozz Te is! Én már megtettem!

Jelenleg 24 országban, 156 városban 77 nagyobb rendezvény és 155 vacsora-party kerül megrendezésre a május 19-i Food Revolution Napon. Közöttük szerepel már Budapest is nagyszerű programjaival!

Aki már egy kicsit bekukkantott blogom tartalmába, az jól tudja, hogy imádok piacra járni legyen az külföldön vagy belföldön! Itt ismerem meg az igazi helyi emberek és termelőket.  Ha szombat és Budapest, akkor egyértelműen az én elsődleges otthonom Újpest piaca a cél vagy éppen a veresegyházi és   Fény utcai piac forgataga ! Ha Óföldeákon tengetjük napjainkat, akkor pedig a makói piac a célpont. Én elkötelezett híve vagyok annak, hogy helyi/környékbeli termelőktől szerezzem be az árut vagy éppen magam termeljem meg. Ezért hétvégente megragadom kicsiny kosaramat és útra kelek az én Fecómmal. El sem hiszitek, hogy mennyivel jobb közvetlen a termelőtől megvenni például a kopasztott csirkét (tudom, hogy jó körülmények közül jön az alapanyag), túrót, zöldségeket... Mindamellett, hogy biztos beszerzési forrást találok, kedves emberekkel diskurálhatok ebben a rohanó világban! Mindenkit csak buzdítani tudok, hogy ragadjon kosarat és irány a piac! Egy kis kuriózumként megmutatom milyen is két görög piac. Kézzel-lábbal és némi görög tudással tökéletesen beilleszkedtünk a pezsgő életbe. Akkor még híre-hamva sem volt a blognak, amikor ezek a fotók készültek, így már láthatjátok, hogy akkor is ezt az elvet vallottam. Folyamatosan több piacról tudósítok időről időre Nektek, azért, hogy megismerjétek ezt a pezsgő, élettel teli illatos és színes világot! 

De a programhoz most visszatérek:
CSATLAKOZZ TE IS! Akár annyival, hogy este a családi vacsorát feldolgozatlan, lehetőleg helyi alapanyagokból készíted! A vacsora-patry-k, nagyobb rendezvények , dietetikusok,orvosok, éttermek, iskolák és sportközpontok által szervezett ingyenes, ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő programok várnak Rád és családodra is. Akik mellett letettem voksomat, az az én kedves lakhelyem, Újpest egyik iskolájának kezdeményezése! Továbbá őrült amatőr fotósként is megörökítem a nagy nap eseményeit és egy mintamenü is tervben van már!

 A Nyersétel Akadémia  szervezésében május 19-én a 4. kerületi Szűcs Sándor Általános Iskolában egy családi nap keretében tartanak felvilágosító előadásokat. A Szűcs Sándor Általános Iskola igazgatósága nagy örömmel fogadta a Food Revolution Day koncepcióját – példaértékű a többi iskola előtt, hogy ők minden éven rendeznek családi napot, aminek keretében egész napos, az egészséges táplálkozásra és sportra nevelő programok várják a gyerekeket.

CÍM:
Szűcs Sándor Általános Iskola, 1044 Budapest, Ugró Gyula sor 1-3.

Újpest Városközpontból a BKV 220-as autóbuszával lehet az iskolát elérni!

TOVÁBBI PROGRAMOK 2012. május 19-én Budapesten: 

1. „Food Revolution a Konyhádban” a legelső programok egyike volt. Mivel három hete még nem volt olyan önkéntes, aki a helyet biztosítani tudta volna, ezért Judit gyorsan megoldotta a problémát: minden csatlakozó otthon készíti el a Food Revolution Vacsorát a családjának, így természetesen ehhez a programhoz az ország minden részéről csatlakozhatnak. A Facebookon keresztül lehet jelentkezni - Judit álma, hogy legyen 1000 ember Magyarországon, akik Food Revolution Menüt készítenek aznap - már 271-en csatlakoztak! 
  
2. A Goodness Medical Fitness- és Wellness Stúdióban  Food Revolution Day nyílt nap lesz, ahol az odalátogatók egész nap ingyenesen látogathatják a jógaórákat, vehetnek részt dietetikai tanácsadáson, és próbálhatják ki az új X-Body speedtraining gépet is. Ezen kívül ételkóstoló és a fenntartható gazdaságról szóló előadás várja majd az érdeklődőket, amit az  Élő Tisza Egyesület egyik elnökségi tagja, Dr Kelemen Béla tart majd. Akik pedig a jógaórák között fel szeretnének frissülni egy kicsit, a Somerset Teahouse  felajánlásával különleges zöld és fehér teákat kóstolhatnak majd egész nap.

3. Napos Oldal Vegetáriánus Étterem: önkéntesek fognak gyerekekkel szárított gyümölcsökből és magvakból  kókuszgolyókat készíteni, valamint az étterem séfje, Tóth László egy izgalmas workshop keretében készít majd el 3 egyszerű Food Revolution Ételt. Akik pedig kedvet éreznek egy kis főzéshez, elkészíthetik saját „Napraforgókrémjüket” amihez az alapanyagokat és a fűszereket az étterem biztosítja - ezen kívül délután 1-től a környezettudatos ételkészítésről lesz kerekasztal-beszélgetés.

4. A Mannatural Ételbár kóstolóval egybekötött tortakészítő workshopot szervez - a nyers étkezés pozitív hatásairól szóló előadással egybekötve.

5 . Somerset Teahouse ingyenes kóstoltatással és a teák fajtáiról és azok egészségügyi hatásairól szóló előadással várja majd az érdeklődőket.

6. Az Életkonyha pedig egy gourmet ebédet szervez Noszvajon, s a Food Revolution Day keretében ingyenes előadással kedveskedik majd a résztvevőknek az ehető, vadon termő növényekről, valamint a nyers étkezés szervezetre gyakorolt hatásairól.

7. A Fruccola étterem (Bp. V. ker. Kristóf tér 3.) pedig Food Revolution Utcabállal várja majd az érdeklődő gyerekeket és azok szüleit, akik animátorok vezette programok keretében ismerhetik meg a zöldségeket és a gyümölcsöket. Egy kis programajánló: csukott szemmel való zöldség- és gyümölcskóstolás, gyümölcssaláta készítés, házi gyümölcsjoghurt készítés, kitűző és Fruccola-naptár készítés, vetélkedők és még sok egyéb.

8. Valamint lesz egy nagyobb rendezvény a MoM Rendezvényközpont nagyszínpadán 19-én 11:30-tól délután 4-ig, aminek főszervezője Hadarik Rita gasztroblogger. Itt főzőbemutatók, érdekes előadások, dietetikai tanácsadás, gyerekprogramok és vetélkedők várják majd az érdeklődőket.

9. A napot pedig a Hősök Terén megrendezésre kerülő Food Revolution Day flash mobbal zárnánk, aminek részleteiről és szervezéséről A Felelős Gasztrohősök lelkes csapata gondoskodik majd.

Minden program megtalálható lesz majd térképpel együtt a Food Revolution Hungary Facebook oldalán.
Csatlakozzatok a mozgalomhoz, lájkoljátok az oldalt és az események között nézzétek meg a programokat, néhányra már most lehet jelentkezni!

A szervezők továbbra is várják azon szponzorok jelentkezését, akik szívesen támogatnák a programot, Food Revolution Day önkénteseket a felmerülő költségek fedezésében (szóróanyagok nyomtatása, pólókészítés, hangosítás), valamint olyan fotósok jelentkezését, akik május 19-én segítenének megörökíteni az első budapesti Food Revolution Napot.







 Végül nézzük meg Jamie Oliver kezdeményezésének alapját és csatlakozzatok a magyar Facebook oldalhoz: https://www.facebook.com/pages/Food-Revolution-Hungary/233132023461306

Legyen szép napotok!

Népszerű bejegyzések