XVII. FÖLDEÁKI FALUNAPOK - Rózsalakodalom

 
Eltűntem, de nagyon! Gondolom feltűnt sokaknak. Ebben a majdnem 1 hétben volt itt minden: rapid disznótor, tótkomlósi malom látogatás, kertészkedés, a házon dolgozó mesterek koordinálása, sok-sok szaladgálás egyik városba be és ki, majd egy garmadányi egyeztetett találkozó a jövő hétre második otthonomban, unokaöcsibocs szuttyongatás (akit a puszijaimmal üldözök), talán egy recept verseny is:-)) De erről kicsit később mesélek Nektek:-)... Itt a hosszú hétvége! Akik szeretnének útra kelni, egy ma kezdődő 4 napos programra hívnám fel a figyelmüket. Az én szeretett szülőfalumban, Földeákon 4 napos feledhetetlen jókedv és sok-sok műsor várja az érdeklődőket.

Mivel közel 8 évvel ezelőtt én is rózsamenyasszonyként vehettem részt ebben a mesés hagyományban, így testközelből mesélek Nektek egy kicsit. 
A következő képet mindenképpen megosztom Veletek. Ő az én imádott Papusom. Aki a bemutatkozásomat olvasta már, akkor most egy képet is társíthat a Nagypapámhoz. Ő volt, akin tizenévesen tesztelgettem konyhai tudásomat és az Ő bablevese volt csak és kizárólag az igazi lágy kenyérrel és finom krémes tejföllel. Mindig azzal "fenyegettem", hogy kieszem a vagyonból és mellette tanultam meg eszméletlenül kártyázni. Nyaranta őrülten sokat vertük a blattot :-)Istenem de régen volt már! Ő már fentről nézi az én partizánkodásaimat és követi utamat, de amit tőle kapta soha, de soha nem feledem. Ezen a nagy napon is Velem volt!   
 
 
 
  De most térjünk vissza rózsalakodalomhoz. Egy szép népszokás négy mosolygós fiatallal, zenekarral, vőfélyekkel és igazán népes násznéppel.
A vőfélyek vezetik a népes társaságot a templomba, koszorúsok szórják a párok lába elé a szebbnél szebb szirmokat. Közben a falu apraja nagyja kíséri, nézi a párokat. 
 

 A csúcspont a rózsalakodalom, melyet szombat délután ingyenes megtekinthetnek az érdeklődők és a részesei lehetnek négy fiatal igazi boldogságának. 
Számomra nagyon kedves ez a rituálé, mert én voltam 2004-ben az egyik rózsamenyasszony. Valóban örök emlék marad számomra. Ez a „rózsa…” cím bizonyíték arra, hogy van egy hely a világon, ahová mindig hazatérhetünk, mi rózsapárok. A család, a rokonok, a barátok bármikor tárt karokkal várnak. Bennünk van az a sok emlék, élmény, amit ettől a közösségtől kaptunk.  Csak megjegyzem! A képeken a mosolygós zsenge hölgyemény én vagyok:-)Igazi családi dokumentációba leshettek be ma:-) 
 De mi is a rózsalakodalom: 
 


"A földeákiak emlékezetében hosszú ideje élt és él a Péter-Pál napján megtartott rózsaünnepély. E mély lelki tartalmú egyházi ünnepről az idősebbek mindig meghatódva, csillogó szemmel, lelkesen meséltek. A nagyon fárasztó és embert próbáló nyári munka, az aratás megkezdése előtt került megrendezésre. Olyan csodálatosat tudott adni a korabeli fiataloknak, hogy története örökre megmaradt. E nemes esemény leginkább szájról szájra, nemzedékről nemzedékre terjedt. Kevés írásos nyoma maradt.
1996-ban, a pünkösdkor megrendezett falunapokon felújították a rózsalakodalmat. Azóta folytatódik a hagyomány, immáron tizenegy éve választják a rózsamenyasszonyokat és a rózsavőlegényeket.

Ma mi a célja? Példát állítani a kor fiataljai számára. Jó magaviseletű, igaz emberi értékekkel rendelkező, katolikus vallását gyakorló fiúk, lányok kiválasztása erkölcsi elismerésre. Ezáltal ösztönözni a többieket a helyes életvitelre. Fogadjuk meg a legnagyobb magyar, Széchenyi István szavait: „Mindig úgy élj a jelenben, hogy a jövőben megbánás nélkül gondolhass a múltra.”

Izgalmas és örömteli. Azon a napon a falu apraja-nagyja a rózsapárokat ünnepli. Díszes, pompás a felvonulási menet néptáncosokkal, fúvósokkal, templomi "esküvővel"... Nemcsak a fiataloknak, a felnőtteknek is kikapcsolódási lehetőséget kínál. Az idősebbek pedig, ezen a napon felidézhetik fiatalkoruk ünnepét. 
Szöveg forrása és bővebb információk az ünneppel kapcsolatban:  http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/egyhaztortenet/Makoi_kereszteny_fuzetek/pages/003f/010_rozsaparok.htm

 
"A Rózsalakodalom története:

A hagyományok és népszokások fennmaradására törekedett Oltványi Pál az alapítványával, miszerint 1871-ben Szegedre költözve, 1000 forintot adományozott a földeáki Rózsaünnep céljára. Ennek kamatából minden évben június 29-én Péter és Pál apostolok ünnepén 20-20 korona erénydíjban kell részesíteni két derék ifjút és hajadont. A kamatból kellett beszerezni a legények kalapja mellé a bokrétát, és a Rózsamenyasszony fejére a koszorút. A megmaradt pénzből a zenészeket fizették ki. Oltványi Pál a jó hangulatról is gondoskodott, így meghagyta: férfi közönség részére némi ízesítő ital is szereztessék be!
Az alapítvány úgy rendelkezett, hogy az erénydíjas fiatalok legalább 18 évesek legyenek, szorgalmasan iskolába járók, őszinték, jámborok, feddhetetlen magaviseletűek, és Isten házának rendszeres látogatói. A lányoknak még hajadonnak kellett lenniük és cselédsorból kellett származniuk, a legények a szorgalmas és dolgos munkásokból és kaszásokból választandók.
 

A jelölést egy hét tagból álló bizottság végezte, melynek tagjai a helybéli lelkész, a község bírája, a kántortanító, a templomgondnok, és a három Mária-anya voltak. A jutalombírák a Rózsaünnepet megelőző vasárnap gyűltek össze a fiúiskolában megbeszélésre. Itt történt meg a kijelölés a legényekre és a leányokra. A kiválasztott fiatalokat a templom gondnoka értesítette, hogy 29-én feltétlenül jelenjenek meg az ünnepségen. A készülődés azonnal megkezdődött. A lányoknak elkészítették a rózsakoszorút és a fehér menyasszonyi ruhát, a legényeknek a rózsabokrétát. Délelőtt 10 órától még tartottak egy kismisét, amelyet a Rózsapárok felkészítése követett, a délutáni szertartásra. 
 
  
Rózsamenyasszonyoknak a zárda főnöknője, a Rózsavőlegényeknek a plébános adta a felkészítést, a szertartás előtt. Ünnep délutánján volt a felvonulás, a lányok szép fehér ruhában, fejükön a rózsakoszorúval, a legények pedig sötét ruhában voltak a rózsabokréta kitűzővel."
Forrás: http://www.hornyak.hu/foldeak/rozsalakodalom/rozsalakodalom.html

A képen a bennünket kísérő Mária Anyával sétálunk végig a templomban. 

Látogassatok el bátran hozzánk!
Íme a program,:
HELYSZÍN: FÖLDEÁK SZENT LÁSZLÓ TÉR -  TÉRKÉP 
Május 25. péntek:

12.00:Testvér települési csoportok fogadása Újszékelyről és Ortenburgból a Művelődési Házban
17.00: Vasútmodell kiállítás megnyitója a Művelődési Házban

Május 26. szombat:

8.00: Reggeli zenés ébresztő (földeáki fúvósokkal)
8.00 órától: Nemzetközi és megyei tűzoltóverseny a Köztársaság téren
14.00: Zászlófelvonás, Ünnepi képviselő-testületi ülés, testvértelepülések delegációinak köszöntése a Községháza dísztermében
14.00: Kádár Ferkó fotószínháza a parkban
Európai Uniós sátor;Kézműves sátor és foglalkozás a parkban
15.00: Elszármazotti Találkozó a Művelődési Házban (fellép a Citerazenekar és a Pávakör) kézimunka kiállítás; Megyesi János fotókiállítása a nagyteremben
16.30: Rózsalakodalmi menet fúvósokkal, néptáncosokkal (Földeák, Újszékely, Makó)
17.00: Rózsalakodalmi szertartás a templomban
A szabadtéri színpadon:
18.00: Néptánc bemutatók – földeákiak és vendégeik (az összes földeáki táncos, az újszékelyi Mákvirágok Néptáncegyüttes, a makói Maros Táncegyüttes táncosai
20.15: Operettegyveleg Cseh Antal és Kónya Krisztina előadásában, részletek a Csárdáskirálynő és a Marica grófnő operettekből
21.00: Márió a harmonikás műsora
2100 Táncház tánctanítással a Jurtában nemzetközi résztvevőkkel, zsíros kenyérrel, jó muzsikával
22.00:Tűzijáték a főtéren
22.15: JackDanimalZ koncert és utcabál 01.00-ig
Kirakodóvásár és étkezési lehetőség a Könyvtár előtt.

Május 27. vasárnap:

6.00 órától: Nemzetközi horgászverseny a horgásztónál
10.00: Ünnepi szentmise a katolikus templomban
11.00: Körmenet a Mária kegyhelyhez
12.00: Hagyományos népi játékok, EU-s rajzverseny a parkban
14.00: Peter és Pan műsora gyerekeknek a szabadtéri színpadon
15.00: a Földeáki Színkör komédiás előadása a Művelődési Házban
A szabadtéri színpadon:
15.00: X-TREME Dance Schule
16.00: Citerások és népdalkörök fellépése vendégeikkel (a vajdasági Kispiac népdalköre, Bazsarózsa, Citerazenekar és Pávakör Földeák, Őszirózsa Marosleléről)
17.00: Taekwondo bemutató földeákiakkal
18.00: Makói Ifjúsági Fúvószenekar bemutatója
18.30: Mazsorettek bemutatója földeákiak és makóiak
19.00: Salsa bemutató
20.00: Pünkösdi bál a Vöröskereszt szervezésében a Jurtában
20.30: I6 Rock Band koncert a szabadtéri színpadon
Kirakodóvásár és étkezési lehetőség a Könyvtár előtt.

Május 28. hétfő:

6.00 órától: Meghívásos horgászverseny a horgásztónál

8.00 órától: Pünkösdi Focikupa vendégcsapatokkal a nagypályán

9.00-15.00: I. Földeáki Autós és Motoros Nap a MÁV rakodóterén
-veterán és tuning autók, motorok találkozója és szépségversenye
-Street Fighter Show, a DEMÉNY TEAM bemutatója
-autós-motoros felvonulás
A helyszínen büfé és vásározók is várják a közönséget.

10.00 órától: Kulturális örökség csillagtúra:
Újszékelyiek és Ortenburgiak részvételével


Egy kis kiegészítést hozok ehhez a bejegyzéshez. 2021-ben egy kedves helyi egyetemista szakdolgozatot írt a rózsalakodalomból és a rózsapárok későbbi visszaemlékezéseiből. 
Megosztom veletek a feltett kérdéseket és az általam adott válaszokat. 
Bővebben megismerhetitek az általam átélt élményeket.

Melyik évben volt rózsamenyasszony? 
2004 
 
Hogyan élte meg, hogy Önt választották rózsamenyasszonynak? 
Nagy megtiszteltetés és egyben öröm volt a felkérés. Egy régi hagyomány és a falu történetének részese lettem ezáltal. Ez a „rózsa…” cím bizonyíték arra, hogy van egy hely a világon, ahová mindig hazatérhetünk, ahol tárt karokkal várnak, ahol ismernek és szeretnek bennünket bármerre is vigyen az utunk. 
 
Mit gondol, miért Önt választották a szervezők? Ön szerint milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy rózsamennyaszonynak/rózsavőlegénynek? 
 
Kérem részletesen fejtse ki! * Pozitív megerősítésként éltem meg a döntést. Figyelmet fordítottam a jó tanulmányi eredményre, a segítőkészségre, a vallási alapok ápolására, továbbá a közösségi élet részese voltam kisebb-nagyobb formában. A gyökereim a faluhoz kötnek. Sok-sok részletből tevődik össze, hogy ki és miért lett az adott év kiválasztottja. Minden egyes rózsapárnál fontos kritérium volt, hogy valamiben példa értékű legyen és elismerje a közösség. 
 
Mit gondol erről a hagyományról? Kérem részletesen fejtse ki!  
 
 Hagyományokra szükség van. Egy közösség igazi kohéziós ereje legyen szó akár a családról, akár egy egész falu és elszármazottak közösségéről! Örömmel tekintenek vissza a rózsapárokra, az adott nap történésére. Ezzel a hagyománnyal a múlt és a jelen szövetét szövik tovább a résztvevők! Értéket adnak az utókornak! Büszkeség tölt el, hogy mindezt megőrizték az utókornak. 
 
Mennyire ismeri a Rózsaünnep hátterét? Kinek a nevéhez fűződik és korábban kiket választottak? Kérem részletesen fejtse ki! 
 
Minden rózsapár megismerkedett a felkérés után a pontos és részletes történeti háttérrel, így átfogó képet kaptunk mindannyian a rózsalakodalomról. De sokunk a családi történetekből már hallott erről a helyi tradícióról. Úgy gondolom, hogy átfogó ismereteim vannak az ünnepségről. Oltványi Pál plébános nevéhez kötődik ez a hagyomány. Korábban hajadon/nőtlen fiatalokat választottak, akik a 18. életévükben jártak, példás magaviseletük volt, jól tanultak és vallásos életet éltek. 
 
Mennyire tartja fontosnak a hagyományok ápolását? Kérem részletesen fejtse ki! 
 
Roppant fontosnak tartom mind családi szinten, mind pedig tágabb értelemben. A tradíciók által adhatunk át egy csipetnyit a múltból a jelen kornak. Értéket teremtünk és megőrzünk ezáltal. 

A rózsaünnepre milyen szempontok alapján választották ki? Milyen előkészületek előzték meg az ünnepséget? 

A fent említett kritériumok voltak érvényesek az esetemben is (18. éves, hajadon, jó tanuló, katolikus, földeáki). Farkasné Marika néniéktől (a könyvtárosoktól) maximális segítséget kaptunk. Tatárné Eti nénit meg kell említenem, aki szintén nagy támasz volt és hálás vagyok neki. Az évről évre öröklődő ruhát teljesen a ránkigazították, felkészítettek bennünket egy-egy nyilatkozatra, a templomban is elpróbáltuk a ceremóniát és a nap forgatókönyvét is átbeszéltük. Alapos munka húzódott a háttérben, amely rengeteg ember szorgos munkáját takart. 

A rózsapárjával a való életben is egy párt alkottak/alkotnak, vagy csak az ünnepség keretében? Kérem részletesen fejtse ki! 

Kizárólag az ünnepségen alkottunk egy párt. Egy távoli unokatestvérem volt a rózsapárom. 

Miben változott azóta az életvitele, a felfogása? Kérem részletesen fejtse ki! 

18 évesen még egy fiatal felnőtt szemével látja az ember a világot csekély tapasztalattal. Ez az élet rendje. Akkoriban is fontosnak tartott értékeket továbbra is őrzöm, de már felnőtt látásmóddal, erősebb jellemmel ötvözve. Jelenleg a fővárosban élek a Férjemmel. Dolgozok, tanulok, folyamatosan fejlődöm. A hobbimmal is próbálok maradandót alkotni és jótékonysági programokban is rendszeresen részt veszek. Továbbra is Földeákhoz és Óföldeákhoz kötnek a gyökereim, a családom és a barátok. Ezek elválaszthatatlan részei az életemnek! Büszke vagyok rá!



Népszerű bejegyzések