JULIA CHILD HETE: 9. recept L'omelette brouillée - Omlett Julia Child útmutatása szerint

 

Összeszedtem magam és végre elkészítettem a beígért Julia Child hetet receptekkel együtt. Most 7 napon keresztül kaphattok egy kis ízelítőt imádott francia séfünk művészetéből. Utána valóban hetente jelentkezek egy-két új recepttel és okossággal. Éppen beszerzés alatt van a második kötet, melyet már Simkával ketten írtak, így még több különlegesség vár rátok a kevésbé ismert kötetből is. Most szép lassan megveszem az összes kiadott művét, de sajnos egy kicsit hosszú idő lesz a távolság miatt. Amerikából az E-bayről nézelődtem csodálatos DVD-ket és könyveket. Láttam például igazi kuriózumot közel 200 000 Ft-ét. Eredeti dedikált könyv! Nekem nagy vágyam, hogy egy első kiadású könyvet magaménak tudhassak, dedikált változatról pedig álmodni sem merek. De ha megütöm a lottón a főnyereményt, akkor biztosan megveszem és a La Cordon Bueben is részt veszek egy Julia Child tiszteletére szervezett kurzuson. Hosszú az élet, így még bármi lehetséges! :-) De nézzük, hogy mivel várlak ma benneteket!
 

Mivel mással is indíthatnám a hetet, mint egy jó kis reggelivel, Julia Child egyik vesszőparipájával, a tojásból készült ételek egyikével, az omlettel.  


A legjobb, ha egy francia omlett serpenyőben készítjük el, de mindenképpen kell egy serpenyő. Ezt írja a szakácsikon, de egy sima serpenyő is megteszi, csak legyen egy kicsit magasabb oldalfala.

1 omlett, 1-2 adag, idő: kevesebb, mint 30 másodperc a sütése

Hozzávalók
2-3 db egész tojás 
nagy csipet só
csipet bors
keverőtál
villa a keveréshez
1 ek. vaj
20 cm átmérőjű serpenyő 
villa az evéshez

Elkészítése: 
A könyvben hosszasan (több oldalon át) taglalja a tudnivalókat, így megosztok Veletek is belőle néhány fontos részletet. Továbbá most a folyamatábrákat a könyvből vettem. Nézzétek el nekem, majd ha lesz segítségem és le tud fotózni, akkor lecserélem ezeket. Nézzük mit ír.

Üsd fel a tojásokat egy keverőtálba és 30 másodperc alatt verd fel úgy, hogy a fehérje elkeveredjen a sárgájával

 

Tedd a vajat a serpenyőbe és nagyon alacsony lángnál melegítsd. Ha a vaj felolvadt, akkor forgasd körbe úgy, hogy a serpenyő minden oldalát bevonja. Amikor a hab leülepszik, és színesedni kezd a vaj, akkor ez jelzi számodra, hogy beleöntheted a tojásokat.  






Tartsd a serpenyő nyelét a bal kezedben, hüvelyujjad legyen fent, emeld meg egy kicsit és azonnal csorogni kezd az edény alja felé. Ezzel egy időben fogd a villát a jobb kezedbe és gyorsan keverd meg a tojásokat,majd engedd le a serpenyőt a tűzre, hogy az aljára érjen a keverék és megsüljön. 3-4 másodperc alatt világos, darabos alapot kapsz. (A tölteléket ezen a ponton add hozzá!)





Rázogasd úgy a tűz felett, hogy a elváljon a tojás a serpenyő falától. Ezután emeld fel a serpenyőt 45 fokos szögben és a villával kezd lefelé görgetni  az omlettet. Tartsd folyamatosan fent a tűz fölött, hogy ne nagyon süljön tovább.





 


 4-5 rövid ütést mérj a serpenyő nyelére. Így szépen továbbgördül lefelé és tálalhatjuk. Az omlett külseje a szép világos, enyhén barnás, a belseje még krémes.
 A következő módon tálaljuk a serpenyőből az omlettet: Tarts 45 fokos szögben a serpenyőt a jobb kezedben és a tányért a balban. Tedd a tányért a serpenyő alá úgy, hogy a tojás középre essen. Meleg tányérra tálald.




 


Majd gyorsan borítsd ki a tányér közepére az omlettet. Ha nincs szép formája, akkor villával egy kicsit igazgasd meg. Az omlett tetejét kend meg egy kis lágy vajjal és amilyen gyorsan csak lehet, melegen tálald! 



 


 A következőkkel megszórhatod vagy megtöltheted az omlettet: 

Aux fines herbes - Fűszerekkel
Tedd még az elején a tojásba 1 teáskanál apróra vágott, friss fűszert. Lehet metélőhagyma, tárkony, petrezselyem, zamatos turbolya (erdőben most idénye van). Verd fel a tojásokat és süsd meg a fentiek szerint. 

Au Fromage - Sajttal
Mielőtt feltekernénk a serpenyőben szórjuk meg 1-2 evőkanál reszelt svájci vagy parmezán sajttal. Végül vajazd meg a tetejét és még szórjátok meg egy kis sajttal a tetejét is. 

Aux Épinard - Spenóttal
2-3 evőkanál főzött spenót pürét adj a tojáshoz még a tojások összekeverésekor és süsd meg a fentiek szerint.  

Saját véleményem:
 Annyira, de annyira egyszerű és olyan mutatós reggelit varázsolhatunk az asztalra kb. valóban 5 perc alatt, hogy tátva marad mindenki szája. Fiúk! Ti is bátran nekiláthattok! Nem kell hozzá nagy tudás! Több változat is fellelhető a könyvben, ezekről is beszámolok Nektek!  Igazi különleges falatok!
 
Végül egy eredeti videó a Youtuberól! Tojásos, omlettes majd 30 perces eredeti műsort nézhetitek végig. Milyen jó is a világháló! :-)


Bon Appétít :-)
 
 

Népszerű bejegyzések