Fűszeres kedd - Kakukkfű




SZÁRMAZÁSA:
A Földközi-tenger mellékéről származik az ajakosak családjába tartozó növény. Napjainkban a mérsékelt öv területén, szinte mindenütt termesztik. Minél több napfényt kap, annál aromásabb lesz a fűszer.
 
LEÍRÁSA:
Számtalan néven ismert ez az oly közkedvelt növény, mint például: timián, balzsamfű, tömjénfű, démutka. Örökzöld növény, elfásodó, molyhos szárú 40 cm magasra megnövő félcserje. Apró levelei sötét- vagy szürkészöldek. Kis virágai rózsaszín vagy lilás színűek. Az egész növény erős illatot áraszt, amiért elsősorban illóolajak és cseranyagok a felelősek. Közeli rokona a citromillatú kakukkfű. Itt a levelek nagyobbak és sárga szegélyűek.
 
ÉRDEKESSÉG:
A kakukkfű tudományos nemzetségneve, a Thymus a görög thymos (életerő) szóból ered, s mint neve is jelzi erőt és keménységet szimbolizál. A görögök elsősorban füstölésre használták. A római légiósok például kakukkfüvet adtak a fürdővizükhöz, hogy erőt és bátorságot nyerjenek és győztesként térjenek vissza a csatából. 

AROMA:
Fűszeres, kicsit gyantás ízű, intenzív illatú fűszer.  
 
GYÓGYÁSZAT:
Görcs- és nyákoldó hatású. Lázcsillapító, nyugtató, izzadsággátló és fertőtlenítő hatású. Csökkenti az asztmás és emésztési panaszokat. 
 
BESZERZÉS ÉS TÁROLÁS:
Szárítva és frissen is beszerezhetjük. Cserepes változatban sokáig örömünket lelhetjük, a frissen vágott szálakat hűtőben 1 héti biztosan eltárolhatjuk. A szárított kakukkfüvet pedig sötét, hűvös helyen hosszú hónapokig tarthatjuk. A friss változatnak intenzívebb mindig az aromája.

KONYHAI FELHASZNÁLÁS:
Zöldségek közül a cukkini, padlizsán és paradicsom kedvelt ízesítője. A húsok közül pedig jól passzol a csirkéhez, káposztafélékhez, hallevesekhez tökéletesen passzol. 

Legyen nagyon szép napotok!

Szöveg forrása: a Kis Fűszerlexikon

Népszerű bejegyzések