Beszámoló a Bonduelle "örömfőzésről" Hargitai Györggyel - Fokhagymás csirkemell koszorú pikáns uborkakrémmel újratöltve

Fotó: Szilvás Zoltán a FOTO-DA Stúdió Kft. profi fotósának munkája

Ismét nekifutok eme tartalmas bejegyzésnek, ugyanis a technika ördöge szépen megviccelt és az egész munkám kárba veszett. Irgum-burgum :-))

Nagyon kevés korrekt versennyel találkozom manapság országunkban, de a Bonduelle megmérettetése, mindenképpen felkerült a pozitív listámra. Külön kiemelném a gondos odafigyelést, melyet Noémi, a projektért felelős hölgy tanúsított. Még pénteken felhívott utoljára, hogy minden rendben van-e és esetleg valamiben tud-e segíteni. Csillagos ötös a figyelmességért!

A megszállott hölgyemény, vagyis én előző este még éjfélkor káposztás pogácsát és hájas tésztát sütögettem, hogy legyen egy kis csipegetni való az asztalokon. Megjegyzem nagy örömömre több kedves vendégnek is régi emlékeket idéztem fel a süteményekkel. "Lábjegyzet"-persze most nem lett mesésen leveles, de az íze a helyén volt:-) Hargitai György egyébként évente zsűriz a Hájas tészta fesztiválon :-) Néhány apró tanácsot is kaphattam ez ügyben.

2012. március 31-én a lelkes vendégseregem egy részével elindultunk az Essencia Főzőiskola felé. Persze a budapesti forgalom egy picit megtréfált bennünket, de a lényeg, hogy befutottunk. Győzelem:-) Elég sokrétű társaság foglalt helyet az asztalnál, mivel az ország több pontjáról futottunk össze egy igazi örömfőzésre. Igazi családi-baráti időtöltés volt ez a kis program.

Fotó: Szilvás Zoltán FOTO-DA Stúdió Kft.

Az Essencia Főzőiskola munkatársai kedvesen fogadtak bennünket. Hargitai György, mesterszakács pedig már az előkészületekkel foglalatoskodott érkezésünkkor. Fantasztikusan őszinte és szerény embert, víg kedélyű, közvetlen szakácsot és sok-sok praktikát megosztó tanítót ismerhettem meg személyében.

Mielőtt belecsapnék a lecsóba röviden bemutatom az én kedves szombati tanítómat:-) Hargitai György nevével számos helyen találkozhattatok már. Csak címszavakban bemutatnám munkásságának egy szeletét: szakmai versenyek, publikációk, amerikai munka, Korona majd a Kempinski Hotel és a mexikói nagykövet főszakácsa. Számos könyvet adott ki a nagyközönség számára. Tényleg tetemes lista fűződik nevéhez! Először a Magyar Konyha főszerkesztő helyettese, majd a Príma Konyha magazin főszerkesztőjeként dolgozott.
Számtalan nagy főzőprojekt ételeinek megalkotója többek között Tupperware, Rama, Univer... Mesés finomságokkal teli és igényes, ingyenes magazinnal várja a lelkes olvasókat a  http://mesterszakacs.eu/ portálon. Érdemes ellátogatni!

Fotó: Szilvás Zoltán FOTO-DA Stúdió Kft.

A főzőiskola demo konyhájában kaptunk helyet. Rögtön munkához láttunk, szorgos férfiak krumplit és gombát kezdtek pucolni. A menü a Fokhagymás csirkemellkoszorú volt, pikáns uborkakrémmel kiadós változatban, kicsit megreformálva. Szerettem volna meghallgatni egy igazi mesterszakács véleményét és javításait. Ez alapján készült el az újratöltött koszorú, melyet kicsit lentebb meg is osztok Veletek.

A főfogás pedig Móra Ferenc kedvence volt sok-sok finom Bonduelle termékkel készítve és lencsepürével tálalva. Ennek receptjét pedig holnap olvashatja el mindenki a blog hasábjain. 
Hargitai György közvetlenségével mindenkit elvarázsolt. Barátainktól kezdve, Édesanyámon át mindenki beszállhatott  a "ringbe" és besegíthetett egy-egy fogás elkészítésébe. Külön kiemelném Hargitai György kedves ajándékát, a profi fotókat Szilvás Zoltán, a FOTO-DA Studió Kft. munkatársának jóvoltából. A többi fotót Nővérem készítette a piciny gépével, de a Facebookon egy egész garmadányi kép segítségével tekinthettek be a nap eseményeibe.

Nagyokat nevettünk, finomságokat ettünk, jókat beszélgettünk és igazán remekül éreztük magunkat.

Mindenkinek csak javasolni tudom, hogy ragadjon fakanalat egy-egy Bonduelle receptverseny alakalmával és készítsen valami finomságot!
Köszönöm ezt a mesés délelőttöt a szervezőknek és minden közreműködőnek! 

Most nézzük a receptet! 


De ennél sokkal jobb lett az új változat. Laktatóbb és még ízletesebb. MELEGEN tálalva az igazi. Én nagyon vékony szálakból fontam, rögzítettem a koszorúkat. Most nagyon jó kis praktikákat tanulhattam meg és a munka is könnyebb volt. 
Hozzávalók egy darab koszorúhoz:
  • 10 dkg csirkemell filé 
  • 1 db zúzott fokhagyma
  • bors
  • olaj és vaj egyenlő arányban a sütéshez
  • Szép vékony szeleteket vágtunk és egy picit kiklopfoltuk a húst.
  • Sózzuk, borsozzuk és bedörzsöljük a zúzott fokhagymával a csirkét.
  • A hosszúkás szeletekbe három egyforma ágat vágtunk. A húst nem szeljük ketté teljesen. Így az egyik végén úgymond rögzítve van a hús. 
  • Majd összefonjuk a szálakat. 
TIPP: Ha a fokhagyma zöld belsejét kivágjuk, akkor nem okoz különféle szagbeli kellemetlenségeket.


  • Hústűvel vagy fogpiszkálóval megtűzzük a húsokat
  • Felolvasztjuk a vajat és körülbelül ugyanannyi olajat öntünk hozzá. 
  • A húsokat szép arany színűre sütjük mindkét oldalon. Egy darabot áldozzatok be tesztalanynak. Vágjatok ketté egy koszorút és máris meglátjátok, hogy hol tart a sütés.
  • TIPP: Ha nem szeretnétek a kezeteket pecsenyére égetni, akkor egy tiszta konyharuhával fogjátok meg a forró húst és húzzátok ki a hústűt. Már mehet is a tányérra egy levelecske petrezselyemmel és finom uborkás sajtkrémmel. De hogyan is készítjük a sajtkrémet?
UBORKÁS SAJTKRÉM
  • 5 dkg ömlesztett sajtkrém (egy darabhoz)
  • 1 közepes uborka felaprítva
  • 1 tk. apróra vágott friss petrezselyem (improvizálva szárított kapor hiányában)
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 tk. magos mustár

  • Laci barátunk ügyesen nekilátott a krém elkészítéséhez. Feleségével kettecskén pikk-pakk összerakták a finomságot. A sajtkrémet egy edénybe tették, az uborkát és a petrezselymet felaprították. 
  • A fokhagymát és a magos mustárt belekeverték és már kész is volt a krém. Nagyon finom a végeredmény és gyorsan fogy:-)
  • A hűtőben tároljátok tálalásig. De tényleg tegyetek rá lakatot, mert a végén még elfogy:-) Tálaláskor egy nagy kanálnyit tegyünk a tányérra és máris kínálhatjuk a vendégeknek.
 
Bízom benne, hogy egy kicsit részesei lehetettek ezáltal a bejegyzés által a mi kis főzőcskézésünknek. Ne feledjétek holnap jön a főétel receptje: Móra Ferenc kedvence lencsepürével. 

Legyen szép estétek!


Népszerű bejegyzések