V. recept- Poulets grillés á la diable - Csirke mustárral, fűszerekkel, kenyérmorzsával rántva


Nézzük a menü főétel részét. Olyan finomságokat válogattam össze, amelyek elkészítése nem  igényel olyan nagy főzőtudományt, a pénztárcát sem teszi taccsra, de mégis ízletesek és mutatósak is egyben. 

Ez egy nagyon finom elkészítési módja a csirkének, amely jó hidegen és melegen egyaránt. A húst részben elkészítjük a sütőben/ grillsütőben, bemaszatoljuk a mustárral és fűszerekkel, megforgatjuk friss kenyérmorzsában, majd ismét vissza a sütőbe barnulni és már be is fejeztük a főzést. Célszerű első lépésben megsütni/ főzni/párolni a vajas-olajos mázban, majd félretenni vagy hűtőbe rakni és amikor már szeretnénk a párunkat az asztalhoz csalogatni, akkor csak gyorsan berakjuk a sütőbe és frissen tálaljuk. Mustár mártást is adhatunk hozzá, de a nem szükséges mellé szósz. De ha nagyon szeretnétek, akkor olvasztott vajat, citromlevet és frissen aprított fűszereket keverjetek el egy tálkában és mellékeljétek a rántott csirkéhez. Vagy éppen még a sauce diable (fűszerek, barna szósz, zöldhagyma és fehér bor) is passzol hozzá. De ezt inkább későbbre hagyom egy másik ételhez. Egészben sült paradicsom és zöld bab jól illik hozzá. Hűtött rosét kínálunk mellé.


Hozzávalók 4-től 8 személyig

2 db konyhakész rántani való csirke félbevágva vagy negyedelve (én most csirkecombokat sütöttem)
1 serpenyő melybe 6 ek. olvasztott vaj és 2 ek. olaj kerül
tészta ecset
hőálló tál

Mielőtt nekilátnák, a könyvben két oszlopban helyezkedik a el a recept és a hozzávalók egymás mellett. Külön szeretem, hogy Julia Child még az eszközöket is hozzáírja a szükséges kellékekhez. Lehet, hogy egy kicsit furcsa lesz így látnotok. Ahogyan a könyvben szétszedem hozzávalókra az egyes folyamatokat és úgy írom le. Vágjunk bele. 
Melegítsd elő a sütőt közepesen forróra. Kend meg a húst az olajos vajjal (minden részét) és  tedd a bőrös oldalával lefelé a hőállós sütőedénybe, majd tedd be a sütőbe. 10 percig süsd/grillezd (akinek van a sütőjén grill fokozat, az grillezze) mindkét oldalát. 5 percenként fordítsd meg. A csirkének nagyon világos barnának kell lenni. Vékonyan sózd meg.

*
6 ek. mustár, ha lehetséges Dijoni legyen
3 ek. finomra aprított új vagy zöldhagyma
1/2 tk. kakukkfű, bazsalikom vagy még tárkony
1/8 tk. bors
csipet cayanne bors

Keverd el a mustárt a hagymával, fűszerekkel. Szintre cseppről cseppre öntsd hozzá a sütésből megmarad szaftot, min a majonéznél. Krémes állagú legyen és ne folyós. A maradékot szaftot tedd félre a végére. Kend be a csirkedarabokat ezzel a mustáros keverékkel. 

*

4 csésze friss, fehér kenyérből készült morzsa (házi változat)
(készítsd el 3-4 nagy szelet szárított kenyérből és daráld le turmixgépben)

Tedd a morzsát egy tányérra és forgasd meg benne a csirkét, majd rázd meg egy kicsit, hogy megszabadulj a feleslegtől és lásd, hogy minden része maradéktalanul be van vonva morzsával. 

*
Sütőtál
Maradék szaft

Helyezd a sütőtálba a csirkéket a bőrös oldalukkal lefelé. Csepegtesd rá a megmarad szaft felét ( vagy amennyit igényel! Ne áztassátok el, mert leragadhat!) és tett be közepesen forró sütőbe barnulni 10 percre a húsokat. Majd fordítsd meg a csirkét és a másik felére is csepegtess szaftot. Addig süsd, amíg a húsba bele nem szalad a villa és az tiszta, sárgás színű nem lesz. Tehát legyen jól átsülve. 

Meleg tányéron tálald! 


TIPP: A panírt én máskor is alkalmazni fogom, ha például nincs itthon tojás. Valami mennyei az összhatás a fűszerek, mustár és morzsa hármasnál. A köret pedig külön tökéletes, mert nem nehéz étel és nem fogtok elpilledni a vacsora után. 

Valóban nagyon finom falatokat kóstolhattok meg, amikor elkészítitek ezt a fogást. A zöldségek pedig a még mutatósabb látványért felelnek. Valami isteni!

Egy újabb fotót láthattok Juliáról és Paulról, az örök szerelmesekről mellékelten! Forrás:www.pinterest.com

Bon Appétít :-)




Népszerű bejegyzések