Hájas tészta alaprecept




Hájas tészta alaprecept bármilyen készítményhez
Elkészítés kb. 2 óra

70 dkg liszt
40 dkg tisztított, darált sertésháj
3 ek. tejföl
1 db tojás
1 kk. só
1 kk. cukor
1 dl fehér bor
1 dl szódavíz
1 ek. ecet


Töltéshez: lekvár, porcukor, dió töltelék.

A képen a régi családi receptünk látható:-)
 



 Az elején kell kezdenem a dolgokat. A fodorhájat disznóvágáskor leszedjük és hagyjuk megdermedni. Majd fogjuk, lekaparjuk a hártyáról, mint a képen éppen Apa teszi, majd kisebb darabokra vágjuk és ledaráljuk. Ez az elkészítés alapja. Ha ezzel megvagyunk, akkor már egy kicsit könnyebb minden. Gyönyörű, tiszta, fehér hájat kapunk. Ebből lesz a mi saját bejáratú leveles tésztánk.








 Az én Nagymamám ( mellékelten láthattok egy fiatalkori fotót) is így készítette ezt  a süteményt. A Nagynéném tőle sajátított el számtalan finomságot és nagy mestere a hájas tészta készítésének is. Most vele együtt mutatom be az elsajátított praktikákat egy pohár jó fehér bor kíséretében, Óföldeák egyik hangulatosan berendezett vidéki házikójában, ahol a hagyományok és a modern világ kényelmesen megfér. 


 





A hájat 10 dkg liszttel összedolgozzuk, habosra( fehérre keverjük) és hidegre tesszük.
A többi anyagból rétes tésztát készítünk. Bort azért adunk hozzá, hogy a benne található alkohol még jobban megemelje a tésztát. Jól kidolgozzuk, simára, hólyagosra a tésztát. Én kézzel dagasztottam. Mondhatni nem könnyű munka, de megéri. 15 percig pihentetjük.
Utána a tésztát vékonyra kinyújtjuk lisztezett deszkán a tésztát és a lisztes hájat egy késsel kicsi darabokban rákenjük. Nem nyomkodjuk, csak rásimítjuk. Ez az egészet óvatosan összetekerjük, mint egy nagy szőnyeget és nyújtófával lazán, de óvatosan ellapítjuk. Ezt az óriási téglalapot négybe hajtjuk. Először a két szélét a feléig, majd az így kapott téglalapot ismét félbe. 20 percet pihentetjük hideg helyen és ezt a folyamatot még kétszer ismételjük. 

Végül lisztezett deszkán kb. fél cm vastagságúra kinyújtom és a tűzhely lángjánál megforrósított késsel téglalapokra osztom ( kb. 12*8 cm széles) a tésztát. Sercegjen, amikor vágjuk! Így szép és ép széleket kapunk. Ha kell melegítsük újra a kést, ha elhűl. A téglalapocskákat a kés hegyével félbe hajtjuk és a késsel sima, tiszta tepsire helyezzük. Ne nyomódjon! Ha diós-mazsolás töltelékkel készítjük, azt még sütés előtt tegyük bele. A darált diót, mazsolával és némi tejjel összekeverjük. Ne legyen folyós
Forró sütőbe tesszük és kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Szép arany színű legyen. Gyönyörűen megemelkedik és réteges lesz. 
Utólag megkenjük barack vagy szilva lekvárral és egy kis porcukorral is megszórhatjuk. Végül az egész folyamatot képekben is megtekinthetitek. 

 
Lehet, hogy hosszadalmas procedúrának tűnik első hallásra, de egy kis hagyomány és a finom ízek mindenért kárpótolnak.
Készíthetünk ebből a tésztából krémes lapot, túrós batyut, kiflit, pogácsát, sós stanglit... Szóval nagyon sokoldalú tészta és összegyúrva a fagyasztóban is eláll 1-2 hónapig.

Remélem kedvet kaptok néhányan ehhez a tradicionális édességhez. Én már tarte tatint is készítettem belőle és sokkal jobb, mint a bolti leveles tészta. A másik, hogy tudom miből készül és kis adagokban lefagyasztva bármikor süthetek valamit Fecómnak. Kenyérsütőben dagasztottam ki legutóbb a tésztát és nagyon szép hólyagos lett. Fehér bor híján pedig vörös borral pótoltam. Semmi baja nem lett, maximum csak egy kicsi sötétebb színt kapott.
Legyen szép napotok!


https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések