2012. február 20., hétfő

Fokhagymás-tejes karaj kevés pepecseléssel



Szép hétfőt kedves kuktálkodni szerető Olvasóim! 

Egy kis kényszerpihenő után kirobbanó frissességgel és millió-millió apró ötlettel árasztalak el benneteket. Sőt hamarosan felbukkan egy levélke is az oldalsávban. Rákattintva extrán hasznos és teljesen ingyenes, hetente megjelenő hírlevélre iratkozhattok fel. Szeretném megköszönni, hogy a "betűmentes":-) időszakban is napi több százan látogattatok el hozzám. Tudom, hogy nem felelek meg a mai könnyű étkű elvárásoknak és inkább a vidéki, hagyományos konyhát részesítem előnyben, de akik rábukkannak a blogra, az első pár bejegyzés elolvasása után erre gyorsan rájönnek:-) A reform ételek tömegére pedig ott van számos, más nagyszerű blog! Itt inkább zsenge zöldségekről, tökéletesen friss húsokról, pocakmelengető ételekről olvashattok olykor a felmenőim tálalásában!

Csapjunk bele a lecsóba! Kezdhetném így is a mai bejegyzést. Vendégvárás szerintem mindannyiunknál egy sarkalatos kérdés. Kitesszük, szívünket, lelkünket a rég nem látott Tanti vagy éppen a család apraja-nagyja kedvéért. Ezt a régi, jól bevált karaj receptet pontosan azért szedtem elő a bugyorból. Előző este egyszerűen előkészülünk, másnap egy tepsibe öntjük a hozzávalókat és délben már a szeretteink csemegézhetnek belőle.

Hozzávalók 4 személyre:

8 szelet csontos karaj
1,5 kg burgonya
2 fej fokhagyma
2 liter tej
bors

  • Ahogyan láthatjátok nem sok mindenre lesz szükség és még a Nagymami is bátran elcsemegézheti a puha, zamatosan omlós szeleteket, akár tökéletes fogsor hiányában is. Aki szeretné a főfogást gyorsan letudni, annak ajánlom, hogy este pucolja meg a burgonyát is és karikázza fel ne túl vékony szeletekre. 
  • Ezután ízlés szerint sózzuk és borsozzuk a csontos karaj szeleteket. 
  • Tegyük először a krumplit egy nagy lefedhető tálba, majd rá a karajokat. A 2 fej fokhagymát pucoljuk meg és nyomjuk fokhagymanyomóval a húsok és a burgonya tetejére.   
  • Majd öntsük fel kb. 2 liter tejjel, úgy hogy az egészet elfedje és tejben álljanak a hozzávalók. Ha nincs fedele az edénynek akkor egyszerűen folpackkal fedjük le és tegyük hűtőszekrénybe! 
  • Végül tálalás előtt 2 órával egy tepsibe öntjük tejjel, zöldséggel együtt a húsokat ( húsok a krumpli tetejére mennek) és kb. 1,5 - 2 óra alatt közepes lángon, tökéletesen puhára sütjük. Én az első órában alufóliával lefedem az edényt és a következő órát pedig már csak a pirításra szánom.  Itt már többször ránézek, megfordítom sülés közben, nehogy kiszáradjon a karaj. Nem minden esetben kell 2 óra. Függ attól is, hogy mennyire fiatal állat húsát sikerült beszereznünk. 
  • Friss uborkasalátával vagy ecetes-cukros vízben áztatott salátával tálalom. 

TIPP: Aki még fel szeretné dobni kicsit ezt az ételt akkor a sütés vége előtt fél órával szórjátok meg olvadós, irulós-pirulós pl. eidami sajttal. 

Bízom benne, hogy SOS segítséget nyújthattam Nektek ezzel az étellel, ha nem volt ötletetek menü kérdésben! Így most már a főfogás miatt nem is kell főni a fejeteknek! 

Legyen finom falatokban gazdag napotok:-)



2 megjegyzés:

  1. Szuper recept! Szerinted csicsókával is működhetne, vagy azt tönkretenné a tejbe áztatást? Annyira guszta, ha úgy nem, akkor így, de mindenképpen megcsinálom. Én nem bánom, hogy ilyen jó kis reciket teszel fel, mert ötletnek nagyszerű, újragondolni, reformosítani ezeket is lehet. Én is így keresgélek sokszor a dédnagymamám receptes könyvében. ;)

    VálaszTörlés
  2. De klassz! Nagyon örülök, hogy tetszenek a receptek. Csicsókával is el lehet készíteni, de én nem áztatnám be előző este. Csak sütés előtt a tepsibe tenném, ráönteném a tejes-fokhagymás-húsos egyveleget és mehet a sütőbe. A csicsóka gyorsabban fő, mint a burgonya, ezért menet közben figyelni kell. Jó főzőcskézést kívánok Neked :-)

    VálaszTörlés