Julia Child - Az amerikai szakácsikon francia szívvel



„Ne feledje, a konyhában egyedül van, és senki nem látja!”
Julia Child szimpatikus filozófiája az elrontott étellel kapcsolatban!


Rögtön megértitek, hogy miért is lopta be magát ez a fantasztikus Hölgy az én szívembe és konyhámba. 

Az idén ünnepelné kerek századik születésnapját Julia Child, ugyanis 1912. augusztus 15-né látta meg a napvilágot  Pasadenaban, Californiában Julia Carolyn McWilliams néven. Többek között ezért is indítok útjának egy kis sorozatot. Nagy sikerű könyvéből hetente egy eredeti receptet elkészítek, hogy Ti is otthon fakanalat ragadhassatok. Nem, én nem török Julie Powell babérjaira :-) Holnap meg is találhatjátok az elsőt az oldal hasábjain. De ne szaladjunk ennyire előre.

 A sztárszakács a mai napig élénken él az amerikai háziasszonyok tudatában és konyhájában. A 60-as években csempészte be Amerikába a klasszikus francia konyha csínját-bínját. Számtalan tévéműsor is nevéhez kötődik.

Érdekes hangja, 1,88 m-es magassága és könnyed humora minden emberben mély nyomot hagyott. Olyannyira, hogy a Time magazin címlapján 1966-ban elfoglalta méltó helyét egy vezércikk formájában.

Huszonévesen New Yorkban, a W. & J. Sloane lakberendezési vállalkozás hirdetési osztályán kezdte meg munkáját. Majd a II. Világháború alatt Ceylon szigetén ( mai Sri Lanka), önkéntes hírszerzőként dolgozott. 33 évesen munkája Kínába szólította Paul Chusing Childdal hírszerzésnél dolgozó munkatársával együtt. Itt bontakozott ki a szerelem, amelyből őrületes, érzelmekben gazdag házasság köttetett 1946. szeptember 1-jén.  Paul Childnak számos mesés fotót köszönhet az utókor. Örömmel kapta lencsevégre szerelmét.


De hogy is keveredett a francia konyha bűvkörébe Julia Child? 1948-ban az Párizsba költözött a házaspár, mivel Pault diplomata munkája ideszólította az Amerikai Egyesült Államok utasítására. Imádták a finomságokat, a kóstolgatásokat. A francia piacokon teljesen otthonosan mozgott és itt szeretett bele a helyi konyhaművészetbe. Beiratkozott a Le Cordon Bleu főzőiskolába és fél évig itt töltötte napjainak nagy részét. 
(Fotó a főzőiskolából)








Egy szerencsés találkozást sodort Julia elé az élet. Simone Beck és Louisette Bertholle hölgyekkel megismerkedésük után 1951-ben megalapították a L'école des trois gourmandes (A három ínyenc iskolája ) főzőiskolát párizsi lakásukban amerikai nők számra.

10 éven át tartó kemény munka következett, mert nekiláttak egy francia szakácskönyv megalkotásához. A fenti képeken az első kiadás és a három hölgy látható. Kiadókkal folyó viták, kompromisszumokra való kényszerítés jellemezte ezt az időszakot. Ugyanis a könyv elég vaskos, majnem oldalas terjedelműre sikeredett. De Julia Child kitartó elvei meghozták a gyümölcsét. Nem hagyta megnyirbálni a könyvet és végül 1961-ben a méltán híres Knopf kiadó megjelentette a könyvet, 734 tartalmas oldallal a Mastering the Art of French Cooking ( A francia konyha iskolája) címmel. (Sajnos magyarul még senki sem jelentette meg, így az angol változatból fordítom le Nektek a recepteket.) Majd el kellett hagyni az imádott országot és visszatértek Amerikába. 


 



Bostonban, a National Educational Television (NET)csatornáján mutatta be a kiadott szakácskönyvet. Az igazi hírnév felé itt kezdődött el az út. 1963. február 11-én indult el a több éven át tartó, Emmy díjjal kitüntetett, 96 csatorna által leadott sorozat The French Chef ( A francia szakács) címmel.







Számos praktikát sajátíthattak el a háziasszonyok. Érdemes végignézni ezt a videót! A francia hagymaleves, a helyes kés élezés, hagyma szeletelése... A mai hölgyeknek és uraknak is nagy segítsége lehet. 


Imádták a műsort, mert egy ízig-vérig nő akár fejét vakargatva, akár izzadságcseppjeivel küzdve, komótosan ételt kavargatva és balul elsült fogásait vállalva állt a képernyőre. A kor asszonyai azonosulni tudtak vele. 
Hitvallása, hogy a főzés öröméért kell fakanalat ragadni, hogy elkészült művünket másokkal is megoszthassuk. Főzőtudománya mellett, a jelleme, derűs életfelfogása az, amiért megkedveltem. Kár, hogy a mai műsorokban tipp-topp bomba vékony, "tökéletes" nők és férfiak főznek (tisztelet a kivétel) és elvesznek az igazi értékek. Az emberrel és gondolataival nem is találkozunk. Majd egyszer talán, az otthoni vidéki környezetben előkapom a kamerát és elkészítek Nektek én is néhány interaktív fogást :-) Nem leszek ilyen jó, de csetlés-botlást nálam is láthattok majd :-) 
De térjünk vissza Julia Childhoz. Sajnos gyermeke nem született a párnak, de az élet más területén bizonyos kárpótlást kapott. 
Első nőként kapott helyet az Amerikai Kulináris Intézet Hírességek falán, a médiában folyamatosan szerepelt, 2000-ben megkapta a francia állam elismerését, a francia Becsületrendet és 2002-ben kiállították az Amerikai Történeti Múzeumban a főzőműsorában látható konyháját az összes felszereléssel együtt.


1994-ben elveszítette imádott Paulját a híres szakácsnő, és 10 évvel később ő maga is távozott az égi konyhába. Sajnos Julia Child vesebetegségben szenvedett. 92. születésnapja előtt 2004. augusztus 13-án hajtotta örök álomra fejét montecito-i otthonában.

2009-ben láthatták rajongói a két igaz történet alapján kiadott filmet Julie & Julia címmel Julia Childról és Julie Powell írónőről és bloggerről. De legyen erről holnap bővebben szó!
Bon Appétít!


Képek forrása: www.pinterest.com, www.google.com, www.wikipedia.com

Népszerű bejegyzések