Grissini



 Mik ezek a rudacskák? Joggal tehetitek fel a kérdést. Ez az olasz grissini (Kiejtve: grisszini). Hagyományosan kenyértésztából készül és kiváló kiegészítője egy fortyogó sajt fondünek, egy selymes krémlevesnek, akár egy ízletes salátának vagy csak úgy, mert ropogtatni jó. A boltban az összetevőkhöz képest horror áron kapható, így újra lázadtam a fogyasztói társadalom hagyományai ellen és elkészítette magam. Nem szabályos, de a ronda és finom kategóriába simán belepasszírozható. 

Mielőtt a "roppant bonyolult" :-) receptnek nekiugranánk, megismertetlek benneteket a grissini történelmi történetével :-)

TÖRTÉNELEM: A XVII. századból származó ételt Olaszország északnyugati részén, Piedmontban találták ki először.
Az oka, hogy a fiatal herceg, II. Savoyai Vittorio Amedeot megbetegedett és a kúráját ezzel egészítették ki. A legtöbb ételt nehezen emésztette meg a herceg, így Don Baldo di Lanzo királyi doktor egyeztetett a királyi pékkel, Antonio Bruneroval. Különösen könnyű és ropogós pékárut kért. A pék a ghersa receptjét vette alapul, ami tipikus kenyér Turinban. Ez ropogós, hosszú péksüti volt. Láss csodát, a herceg meggyógyult és 1713-ban királlyá koronázták. A legenda szerint Vittorio szelleme grissinivel kísért a kastélya termeiben a mai napig :-)
 Még egy érdekesség: Tudtátok, hogy Napóleon megszállottan ragaszkodott a grissinihez? Naponta szállíttatott Turinból a saját részére. 

Hozzávalók kb. 20 db 25 cm-es darabhoz:
  • 30 dkg liszt
  • 4 ek. olívaolaj/ olaj is megfelel
  • 1/2 ek. só
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dl víz
  • 1 tk. cukor
 1. Az élesztőt futtassuk fel 1,5 dl langyos vízben, majd dagasszuk össze a hozzávalókat úgy, hogy szép kenyértésztát kapjunk. 
2.  30 percet kelesztjük.
3. Kb. 20 részre szedjük szét a tésztát és vékony rudakat hengergetünk.
4. Tiszta tepsin, forró sütőben 15-20 perc alatt ropogósra és ilyen szépre sütjük! 

 Jó ropogtatást! :-)

Népszerű bejegyzések