Grissini
Mik ezek a rudacskák? Joggal tehetitek fel a kérdést. Ez az olasz grissini (Kiejtve: grisszini). Hagyományosan kenyértésztából készül és kiváló kiegészítője egy fortyogó sajt fondünek, egy selymes krémlevesnek, akár egy ízletes salátának vagy csak úgy, mert ropogtatni jó. A boltban az összetevőkhöz képest horror áron kapható, így újra lázadtam a fogyasztói társadalom hagyományai ellen és elkészítette magam. Nem szabályos, de a ronda és finom kategóriába simán belepasszírozható.
Mielőtt a "roppant bonyolult" :-) receptnek nekiugranánk, megismertetlek benneteket a grissini történelmi történetével :-)
TÖRTÉNELEM: A XVII. századból származó ételt Olaszország északnyugati részén, Piedmontban találták ki először.
Az oka, hogy a fiatal herceg, II. Savoyai Vittorio
Amedeot megbetegedett és a kúráját ezzel egészítették ki. A legtöbb ételt nehezen emésztette meg a herceg, így Don Baldo di Lanzo királyi doktor egyeztetett a királyi pékkel, Antonio Bruneroval. Különösen könnyű és ropogós pékárut kért. A pék a ghersa receptjét vette alapul, ami tipikus kenyér Turinban. Ez ropogós, hosszú péksüti volt. Láss csodát, a herceg meggyógyult és 1713-ban királlyá koronázták. A legenda szerint Vittorio szelleme grissinivel kísért a kastélya termeiben a mai napig :-)
Még egy érdekesség: Tudtátok, hogy Napóleon megszállottan ragaszkodott a grissinihez? Naponta szállíttatott Turinból a saját részére.
Hozzávalók kb. 20 db 25 cm-es darabhoz:
1. Az élesztőt futtassuk fel 1,5 dl langyos vízben, majd dagasszuk össze a hozzávalókat úgy, hogy szép kenyértésztát kapjunk.
2. 30 percet kelesztjük.
3. Kb. 20 részre szedjük szét a tésztát és vékony rudakat hengergetünk.
4. Tiszta tepsin, forró sütőben 15-20 perc alatt ropogósra és ilyen szépre sütjük!
Jó ropogtatást! :-)