Házi mézeskalács lagzira vagy karácsonyra

Manapság a leggyakoribb általános ajándékok a bonbonok, mézeskalácsok.
Most a teljesen kipróbált és bevált mézeskalács receptünket osztom meg Veletek. Tudom, most még korai erről beszélni, de karácsonyra is tökéletes ez a recept.

Elkészíthetjük kör alakban, különböző vicces és kreatív kiszúró formákkal ( menyasszony és vőlegény forma és még sok más vásárolható http://kookta.hu/webshop/category.php?id_category=15&p=2  oldalon) vagy éppen egy óriási szív formában. Nekem szerencsém volt, mert a férjem munkahelyén a tündér karbantartók hajtogattak nekem egy szép nagy szív formát, de akinek nincs ilyen lehetősége annak ott a jó öreg konzerv doboz megoldás. Akár egy üres csemegekukoricás dobozból meghajtogatható. Hamarosan ennek elkészítéséről is teszek fel képet!



Most láthatjátok, nem csalás és nem ámítás. Saját kezűleg készítettük a mézeskalácsainkat. Igaz 300 db elkészítéséhez kicsit ütődöttnek kell lenni, de meg lehet oldani. Én csak hálás lehetek a Nagynénémnek, aki mindezeket megsütötte és nekünk csak festeni és díszíteni kellett mire hazaérkeztünk. Szerettem volna valami "hand made" ajándékot adni a vendégeknek és egyben hagyományosat is. Nem mondom, hogy tökéletes, művészi a díszítés, de pont ezért egyedi és saját. Celofánba becsomagolva, egy kis kártyát ráragasztva akár a receptet is feltüntethetjük a végén aláírással pl. Szeretettel Ági és Feri konyhájából. Itthon egy kicsi adaggal próbát tettem és csak azután kezdtük meg a tömeggyártást. Így volt időm kikísérletezni a tésztát is.

Nézzük a receptet és az elkészítés menetét. 
HOZZÁVALÓK 60-70 DB MÉZESKALÁCSHOZ:
30 dkg folyékony méz
1 púpozott evőkanál szódabikarbóna
30 dkg porcukor
2 db tojás
1 citrom reszelt héja
2 ek. mézeskalács fűszerkeverék
20 dkg langyos, olvasztott margarin
1 vagy 1,5 kg liszt ( függ attól, hogy mennyit vesz fel a tészta)

- Jobb, ha este készíti el az ember, így van ideje összeérni a tésztának. A fentieket egyszerűen összegyúrom és  reggelig lefedve pihentetem. Az állagát legjobban a gyurmára tudom hasonlítani. 
- Reggel nekiláthatok lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra kinyújtani.
- Kivajazott és kilisztezett tepsiben kb. 8 percig 220°C-on kisütöm, majd egy terítőn hagyom kihűlni. 

DÍSZÍTÉS:
- Nekünk tetsző ételfestékkel lefestjük a kívánt színre, hagyjuk megszáradni. 
- Ezután 1 tojásfehérjét 15-20 dkg cukorral bekeverünk, olyan sűrűre, hogy ha zacskóba tesszük, akkor ne csorogjon, hanem szilárdan álljon. Akinek nincs megfelelő díszítő eszköze, vegyen egy egyszerű zacskót. Nem árt, ha egy deszkán, tányéron gyakoroljuk egy kicsit a kiválasztott mintát.
Amikor megrajzoltuk a motívumot, azután egymás mellé rakva szilárdra szárítjuk. 

Végül celofánba, tüll tasakba csomagoljuk vagy éppen kis kosárkából kínáljuk! 

Jó sütögetést kívánok!

Népszerű bejegyzések