Chili chutney (csatni)

 
Tüzes, pikáns és gyorsan elkészíthető! Ezek a legfőbb ismérvei. Egy Jamie Oliver receptet alakítottam át, hogy kipróbálhassuk a finomságot. Egyszerű húsok, tüzes szendvicsek nagyszerű kiegészítője lesz!
 
MI AZ A CHUTNEY?

Joggal tehetitek fel ezt a kérdést! Nem született úgy senki, kivéve az indiaiak, hogy tudják mi is ez.
Eredetileg Indiából származó darabos fűszeres-édes mártás, amelyet gyümölcsökből és/vagy zöldségekből állítanak elő. Az édes, csípős és savanykás ízek dominálnak. Ha gyümölcsből készítjük, akkor is adunk hozzá hagymát és némi chilit, hogy kellően pikáns legyen. Európába a brit utazók hozták be a gyarmatosítás idején.

Hozzávalók 2 db kicsi befőttesüveghez:
3 db nagy kápia paprika vagy piros húsú kaliforniai
5 db nagy chili paprika (ízlés szerint növelhető a mennyiség)
2 db babérlevél
1 db 10 cm-es rozmaring ág
1 dl balzsamecet
10 dkg cukor
1/2 tk. őrölt fekete bors
1/1 tk. só
1/2 tk. őrölt fahéj
3 gerezd zúzott fokhagyma
10 dkg lilahagyma

➽ A kápia és chili paprikákat tűz fölött (gáz lángja fölött) minden oldalán megsütünk. Nem baj, ha fekete lesz a paprika héja. Amikor egy-egy darab megsül, lefedett edénybe tesszük, hogy puhulni tudjanak a zöldségek. Kb. 10 perc után könnyen leszedhetjük a paprikák héját. Ezután a csumát és a magokat eltávolítjuk. (Vigyázzunk! Akinek a chilire érzékeny a bőre, húzzon inkább gumikesztyűt vagy viselje következményeit, mint én. Kb. 2 órán át égett a kezem a pucolás és darabolás után.). Majd csíkokra szedjük a zöldséghúst és összevagdossuk egy kicsit.

A lilahagymát felaprítjuk, majd minimális olajjal felrakjuk puhulni a zúzott fokhagymával együtt. Közben hozzáadjuk a kápia és chili paprika darabokat.  Majd a következőket öntjük a főzőedényünkbe:
babérlevelek, rozmaring, cukor, őrölt fahéj, só, bors. Végül hozzáadjuk a balzsamecetet, alaposan összekeverjük a hozzávalókat és kb.20 percig főzzük gyakori kevergetés mellett az illatos chutneyt.

➽ Még melegen kicsi üvegekbe töltjük a csípős főzetet és hűtőben hosszú hetekig tárolhatjuk. 


Tüzesen jó étvágyat kívánok mindenkinek!





https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/

             

  Nyomtasd ki a bejegyzést!


Népszerű bejegyzések