Édes illat- foszlós tészta- kerekded forma

A foszlós zsemlekoszorúmat jellemzem éppen a fentiekkel:) Egyik görögországi utazásunk során néhány ötlettel/  szerzeménnyel gazdagítottam ismét a konyhánkat. Ilyen volt a echte görög szakácskönyv, kör alakú  baklava sütő, jó kis piacozások, pékségek, húsüzletek... Bárhova is visz az utunk, mindig szeretünk úgy élni, mint a helyiek, ott vásárolni, ahol mindenki, azt enni, amit ők. Sokkal töményebb keresztmetszetet kapunk a helybeliek szokásairól és néha pár fogásba is beavatnak, ha szerencsénk van. 

Így esett, hogy az egyik pékség polcain egymásba csimpaszkodó kicsi bucik köralakban álltak össze és ez az ötlet nagyon megtetszett nekem. Lusta háziasszony módjára van egy nagyon jó alaptésztám, amiből tökéletes foszlós kalácsot, hamburger bucit, virslis kiflit ( kiváló horgász csemege:))) és még sorolhatnám, hogy mi mindent lehet készíteni. De lássuk a medvét:)

Hozzávalók: 

50 dkg liszt
5  dkg cukor
8  dkg lágy margarin
2 dl  tej
1 cs. élesztő
1 ek. citromlé
1 cs. vaníliás cukor
1 db  tojás
Csipet só
Szezámmag
Néhány korty tej és egy csipet cukor a bucik megkenéséhez.

Végy egy kenyérsütő gépet és dobálj bele minden hozzávalót...:))Kezdhetném így is! De majdnem igaz.
- A tejet megmelegítem és az élesztőt felfuttatom benne egy csipet cukorral. 
- Az összes többi hozzávalót vagy egy edénybe vagy valóban a kenyérsütőbe pakolom, majd a felfutott élesztőt hozzáöntöm. 
- Simára kidagasztom a tésztát és 1 órát kelesztem
- Minden esetben nagyon vékonyan olajozzuk ki a tepsit/sütőedényt, gyúrjuk át újra a tésztát és tépjünk belőle annyi kicsi halmot, ahány bucit szeretnénk. Ha kör alakban készítem, akkor 7 nagy mosolygós finomságot kapok. 
- Majd ismét kelesszük 1 órát
- Végül néhány korty cukros tejjel egy ecset segítségével kenjük meg a péksütiket és szórjuk meg szezámmaggal.
- Maximum 20-25 percig süssük közepes lángon
- Mikor kivesszük a sütőből - még forrón- egyszer kenjük át a   koszorúnkat a cukros tejjel

TIPP:



Hogyan is készül az a bizonyos virslis kifli? Uzsonnára vagy például utazáshoz nagyon finom kis falatokat süthetünk.

Hozzávalók: 
- 1 adag alaptészta
- 7 db egész virsli
- 5 dkg sajt
- mustár
- szezámmag

14 kicsi halmot csippentünk a tésztánkból és a virsliket megszabadítva a bőrtől félbe vágjuk. Kilapítjuk az alapanyagunkat akkorára, hogy a fél virslit be tudjuk bugyolálni. Az alapunk közepére mustárt nyomunk és egy csík sajtot vágunk, majd a virslit is rárakjuk és becsomagoljuk a tésztába. Kiolajozott tepsibe helyezzük a kifliket és tejes kenegetéssel, szezámmaggal megszórva irány a sütő 20-25 percre. Kis piros tüneményeket hidegen és melegen is fogyaszthatjuk.
 

Ízletes reggelit mindenkinek:)

Népszerű bejegyzések